fbpx
European Western Balkans
Politika

Članstvo u EU nema alternativu za Zapadni Balkan

Majlinda Bregu; Foto: GLOBSEC 2019

BRATISLAVA – Učesnici panela “Zapadni Balkan: Udaljavnje od EU?“, u okviru GLOBSEC foruma u Bratislavi, saglasni su da za region Zapadnog Balkana članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu, kao i da EU mora konstantno da pruža podršku tom procesu.

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović rekao je da za tu zemlju nema plana B kad je reč o Evropskoj uniji, navodeći da je Crna Gora postala članica NATO i da napreduje u evropskim integracijama više nego druge zemlje.

On je, međutim, upozorio da Balkan mora da bude zona odgovornosti Evrope, jer je geografski deo Evrope, ali i evropskog sistema vrednosti, a da na geopolitičkoj sceni ima novih igrača.

“Kina i Rusija traže svoju poziciju na Balkanu, a koliko će dobiti zavisi od toga koliko će im dati NATO i EU. Ja zato pozivam NATO i EU da rade svoj posao u regionu, da prestanu samo da ponavljaju da su vrata otvorena. Mi u regionu retko idemo na vrata, nego idemo kroz zid i za to plaćamo cenu”, rekao je Ðukanović i dodao da je potrebna jasna evropska politika za zemlje Balkana.

Ðukanović je, odgovarajući na pitanja moderatora, rekao da je tačno da je Crna Gora uzela kredit od Kine za autoput, ali je istakao da je to učinjeno jer je ta ponuda bila daleko najbolja.

“Zašto nismo dobili takve uslove od EBRD i EIB? Zato što je Kina popunila tu rupu koju im je prepustila Evropa”, rekao je Ðukanović.

Istakao je da ne vidi odgovarajuću alternativu za EU, već postoji upliv trećih strana u reginu što, prema njemu predstavlja, pokušaj uništavanja evropskog sistema vrednosti.

“Ako EU ne regauje i ne pokaže da je u njenom interesu da nastavi proces evropskih integracija Balkana onda mora biti svesna da je odgovorna za prepuštanje svoje intersne zone zemljama koje dolaze sa platformom vrednosti, suprotnom od evropskih”, rekao je on.

On je istakao da su u Crnoj Gori svesni dobre prakse evropske demokratije i da žele da je usvoje što pre u svakom mogućem segmentu, ali, kaže, treba imati u vidu da su “naša društva specifična”.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva rekla je na panelu da je Bugarska je među onim članicama Unije koje zaista žele da vide balkanske zemlje u skorijoj budućnosti kao deo EU porodice.

“Tokom predsedavanja Bugarske to je bio jedan od priorieta, to nije bilo obećanje za samo za tih šest meseci, već naš dugoročni strateški cilj. EU ne treba samo da organizuje samit jednom u 15 godina na kojem će pružiti perspektivu tim zemljama, već treba konstantno da podržava evropske integracije Balkana”, rekla je Zaharijeva.

To je bolan proces, težak, ali sve reforme koje se sprovedu su na dobrobit građana, dodala je ona.

Kako kaže, njena zemlja je jedan od najevćih podržavalaca evropske integracije Balkana.

“Nastavljamo da uveravamo skeptike u EU u to. Uverena sam da EU projekat neće biti kompletan bez Zapadnog Balakna”, zaključila je Zaharijeva.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Mejljinda Bregu kaže da ne smatra da regionalna saradnja ne ide napred.

Podsetila je da kada je stupila na dužnost obišla region.

Istakavši da EU neće nikada biti kompletna bez Zapadnog Balkana, ona je rekla da su transformacija i pomirenje kroz ekonomski razvoj ono što realno može da se dogodi u regionu.

Povezani članci

Bilčik: Srbija da pređe sa reči o evropskoj posvećenosti na opipljiva dela

EWB

Žiofre: EU želi da radi sa vladom kojoj je strateški cilj približavanje Srbije EU

EWB

Srbija glasala za Rezoluciju Ujedinjenih nacija o agresiji Rusije na Ukrajinu

EWB