fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Čolaku: Pregovori između Srbije i Kosova u završnoj fazi, ali vreme ističe

Vučić, Mogerini i Tači; Foto: Twitter / Maja Kocijančič

LONDON – U poređenju sa prethodnim pokušajima pregovaranja između Srbije i Kosova (1999 i 2007), trenutni proces je postigao znatno više uspeha. Međutim, vreme za sklapanje potpunog sporazuma o normalizaciji ističe, piše za EURACTIV Bekim Čolaku, šef kabineta Predsednika Hašima Tačija i bivši ministar za evropske integracije.

“Posle šest godina, Kosovo i Srbija ulaze u završnu fazu dijaloga pod posredstvom EU. Dve strane su prošle dugačak put od početka dijaloga, i već može da se oseti približavanje kraja. Direktni kanali komunikacije su otvoreni, što ograničava eskaliranje tenzija. Ovako nešto bilo je nezamislivo pre 2011. i šanse za potpuno međusobno priznanje rastu iz dana u dan”, tvrdi Čolaku.

On objašnjava ovaj uspeh spremnošću Evropske unije da rešava manje probleme, kao što je sloboda kretanja kosovskih građana, pre prelaska na one veće. U tom smislu, spominje nedavne odluke Evropske komisije i komiteta Evropskog parlamenta da podrže viznu liberalizaciju Kosova.

“Sada kad stižemo do poslednjih prepreka u dijalogu, od presudnog je značaja da svi potencijali budu na raspolaganju. Jasno je da trenutni limbo nije ni u čijem interesu – ni građana Kosova, ni Srbije, ni naših saveznika u Evropskoj uniji”, naglašava Čolaku.

Mandat trenutne Komisije ističe sledeće jeseni, a fokus EU će se uskoro neminovno pomeriti ka izborima za Evropski parlament, podseća on.

Zbog toga tvrdi da je sada vreme za akciju: “Imajući u vidu trenutnu količinu nesigurnosti u svetskoj politici, ne možemo znati da li će naredna Komisija imati vremena ili energije da ostane posvećena kompletiranju poslednje faze sporazuma. Sada je vreme za sve uključene strane da dovedu ovo do kraja”.

Uspešan sporazum neće biti koristan samo za već spomenute grupe, zaključuje Čolaku; on će takođe potvrditi rastući značaj EU kao globalnog aktera.

Povezani članci

Forum u Albahu: Vučić i Tači diskutovali sa panelom o korekciji granica

EWB

Tači: Konačni dogovor do kraja marta 2019.

EWB

Bajer: Srbija i Kosovo da pokažu volju za napretkom ili se EU perspektiva odlaže

EWB