fbpx
European Western Balkans
Politika

Čološ: Ne finansirati one koji odbacuju vrednosti EU – Orbana, Vučića, Janšu…

Evropski poslanik iz grupe Obnovimo Evropu Dačijan Čološ; Foto: Wikimedia Commons / Evropska narodna partija

BRISEL – Za premijere Mađarske i Slovenije, Viktora Orbana i Janeza Janšu, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, evropske vrednosti vladavine prava, temeljna načela demokratija, sloboda govora i zaštita manjina samo su takozvani “kulturni Marksizam”, što je istrošeno ruganje koje treba da odvrati pažnju od njihovih napada na te vrednosti u sopstvenim društvima, ocenio je šef poslaničke grupe Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu Dačijan Čološ, prenosi Beta.

Čološ je u autorskom tekstu za briselski portal EURAKTIV naveo da su početkom jula Orban, Janša i Vučić udružili snage na video-konferenciji sa koje su uputili zahtev “da ih se ostavi na miru, očigledno zato što ne žele da ih Evropska unija gnjavi svojim ‘kulturnim Marksizmom'”.

“Na toj konferenciji prisvojili su pravo na srednjoevropsko nasleđe, te mitske Miteleurope, što je uzgred malo smešno kada dolazi od jednog srpskog lidera, i na ekskluzivno pravo da tumače hrišćanske vrednosti”, naveo je bivši rumunski premijer i nekadašnji evropski komesar za poljoprivredu Čološ.

On je istakao da je “zapanjen njihovom ignorancijom, ali i njihovom arogancijom”.

“Kao prvo, zato što ih čujem da govore u ime celog jednog dela Evrope, a drugo, iz očiglednih istorijskih razloga. Uski nacionalizam koji neguju Viktor Orban i lideri koji slično razmišljaju, vraća bolne uspomene iz prošlosti za mnoge u Centralnoj Evropi”, navodi se u tekstu.

Prema oceni Čološa, prošlonedeljna konferencija trojice lidera samo predstavlja “timbilding” za političare koji žele da eksploatišu nacionalizam.

“Oni sebe lažno predstavljaju kao oslobodioce nacionalnog identiteta i garante stabilnosti i zaštite. Nemojmo, međutim, zaboraviti da su oni i dalje članovi Evropske narodne partije, iste političke porodice u kojoj je i snažno proevropska Angela Merkel”.

“Kada bi Orban, Janša i Vučić zaista bili ostavljeni na miru, kako vole da nam govore, brzo bi ostali bez novca koji ima omogućava da drže vlast – vlast hranjenu nacinalizmom, prkosnim stavom prema EU i, što najviše uznemirava, strahom. S obzirom da Mađarska i Slovenija više dobijaju iz famoznih evropskih kofera nego što daju, to znači da u praksi EU finansira njihovu anti-evropsku propagandu, njihove laži i mržnju”, piše u autorskom tekstu.

Uz ocenu da ti lideri izvlače korist iz evropskih fondova, a usuđuju se da tu Evropu nazivaju marksističkom, Čološ piše da ta terminologija nije slučajna pošto veoma dobro znaju konotaciju koju ima u njihovom delu Evrope i namerno koriste jezik koji je smišljen da stvara nepoverenje i strah.

“To nije debata između istočnih i zapadnih vrednosti, nego između evropskih i anti-evropskih vrednosti. Predstojeći samit EU mora da stavi tačku na svaku mogućnost finansiranja iliberalizma”, piše Čološ, dodajući da su potrebni novi mehanizmi koji će korišćenje evropskih fondova usloviti vladavinom prava.

Čološ je ocenio da je EU potreban jak fond za obnovu, ali da budućnost Unije mora biti izgrađena i na “osnovnim zajedničkim demokratskim vrednostima” i “ne sme biti žrtvovana na oltaru iliberalizma (iliberalne demokratije) Viktora Orbana”.

“EU ima bolnu istoriju totalitarnih režima i diktatura. Ne smemo okretati leđa istoriji i dozvoliti da se ona ponovi. Obnovimo Evropu neumorno će se boriti da to spreči, ali ne bi trebalo da se borimo sami. Dokle god Evropska narodna partija bude nastavila da bude nema i pruža sigurno utočište takvima poput Viktora Orbana, rizikuju povratak u mračnu, bolnu prošlost”, zaključio je Čološ.

Povezani članci

Pismo opozicije EP: Započeti konsultacije o međustranačkom dijalogu što pre

EWB

Biber: Istra, Vojvodina ili Republika Srpska nisu Katalonija

EWB

Klajne-Brokhof: Srbija izabrala gde želi da bude

EWB