fbpx
European Western Balkans
Politika

Čović: Zajedno sa Srbijom na putu ka EU

Dragan Čović i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Predsedavajući predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je siguran da ono što se radi danas u BiH vodi napred i podvukao da je želja da BiH ima put koji vodi ka EU.

“I to radimo zajedno sa Republikom Srbijom i naši susreti i odnosi mogu samo pojačati taj put”, rekao je Čović odgovarajući na pitanja u vezi sa izjavama iz Prištine da bi BiH mogla da prizna nezavisno Kosovo.

On je odgovarajući na pitanja u vezi pravosuđa u BiH naveo da smatra da ono mora biti potpuno odvojeno od politike.

“Pravosuđe BiH mora da postane nezavisno, presuda Nasera Orića nije jedini primer koji je izazvao različite komentare i koji opterećuje tri naroda u BiH”, istakao je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Čović je rekao da u BiH ne može da dominira samo jedan narod i da ako dođe do toga da se menja Ustav ili Aneks 4 Dejtonskog sporazuma to biti urađeno sa susedima – Hrvatskom i Srbijom.

“Ne postoji nijedno pitanje koje nećemo rešavati sa našim susedima”, kazao je Čović.

Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare  preneo da su juče i danas imali iscrpne i duge razgovore i da su istakli da Vlada Srbije i Savet ministara BiH i dalje treba svakodnevno da rade kako bi se uslovi da saradnja bude još veća omogućili.

Predsednik Srbije je rekao i da je bilo reči o granicama, ocenio da nije reč o velikim preblemima, da će stavove Srbije izneti naš tim i da očekuje dogovore i kompromis.

On je naveo da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću teška za nas, da Srbija nema nikakvu nameru da se meša u pravosuđe BiH, ali da postoje ljudi koji su prisustvovali tim zločinima te je ta odluka suda veoma teška.

“Ali želimo najbolje moguće odnose sa BiH i smatramo da su odnosi Srbije i BiH ključ za očuvanje mira i stabilnosti na ovim prostorima i ključ za bolji život svih građana”, dodao je Vučić.

Povezani članci

Srbija ne nabavlja ruski gas po najnižoj ceni u Evropi

EWB

Tusk: Kraj dijaloga, pa članstvo Srbije

EWB

Velika očekivanja od bugarskog predsedavanja

EWB