fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Crna Gora i Srbija na vrhu liste evropskih država po vlasništvu lakog naoružanja

Foto: Pixabay

LION – Crna Gora i Srbija dele prvo mesto na listi evropskih zemalja po broju lakog naoružanja na 100 stanovnika, rezultati su Istraživanja o lakom naoružanju (Small Arms Survey) iz Švajcarske, prenosi Euronews. Na svakih 100 stanovnika ove dve države dolazi 39.1 komad lakog naoružanja. Sledeći na listi je Kipar, sa 34 komada.

I druge zemlje regiona Zapadnog Balkana plasirale su se visoko na listi. Tako Bosna i Hercegovina zauzima peto mesto sa 31,2 komadom lakog naoružanja, Makedonija sedmo sa 29,8, a Kosovo jedanaesto sa 23,8.

Najnaoružanije stanovništvo Evropske unije, pored Kipra, jeste stanovništvo Finske i Austrije, koje na listi zauzimaju četvrto, odnosno sedmo mesto. Zanimljivo je i da su zapadnoevropske države koje ne pripadaju EU, Island, Norveška i Švajcarska, u prvih deset zemalja.

Ovi podaci, međutim, ne izgledaju dramatično u poređenju sa SAD, gde na svakih 100 stanovnika dolazi 120 komada lakog naoružanja. SAD su i ubedljivi lider po ukupnom broju ove vrste oružja, koji iznosi 393,3 miliona. U najvećoj evropskoj zemlji po tom kriterijumu, Rusiji, taj broj je tek 17,6, dok je u najvećoj zemlji EU, Nemačkoj, 15,8 miliona.

Povezani članci

“Srbija i NATO moraju da rade na obnavljanju poverenja”

EWB

Milo: Geopolitički savez s Rusijom nije najbolje rešenje za Zapadni Balkan

EWB

Nezadovoljstvo u Makedoniji i Grčkoj: višestruko protivljenje članstvu u NATO

EWB