fbpx
European Western Balkans
Region

Crnadak: Sa Samita u Trstu poslate najjače poruke EU Balkanu

Igor Crnadak; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova BiH

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da iz Trsta, sa Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana, nosi dobre utiske jer su, kako ističe, sa tog skupa poslate do sada najjače evropske poruke prema Balkanu, i najjasnije je do sada da Evropska unija “neće biti kompletna dok mi ne budemo tamo zajedno sa njima”.

“S druge strane, imam jedan deo i negativnih utisaka koji se pre svega odnose na Bosnu i Hercegovinu i ono što se dešavalo sa transportnom zajednicom, ali mimo toga jako su pozitivni utisci jer su dobre i opšte poruke koje su otišle i vrlo korisne odluke o novim projektima za region”, rekao je Crnadak.

Iako u Trstu nije potpisala Sporazum o transportnoj zajednici važan za infrastrukturno povezivanje Balkana, sva je prilika da će i Bosna i Hercegovina biti u tom projektu, reko je Crnadak za RTS.

Na to ukazuju, kaže, novi zaključci Vlade Republike Srpske – da se u definisanju stavova rotiraju tri ministra zadužena za transport u BiH, dva entitetska i jedan sa saveznog nivoa.

Upitan da li je plan Berlin plus, koji je praktično promovisan u Trstu, kompenzacija za članstvo u EU, Crnadak, koji je bio učesnik Samita lidera država Zapadnog Balkana, kaže da se ne radi o supstituciji za članstvo u EU.

“Ne radi se ni o nekakvoj vrsti utešne nagrade, naprotiv – ovo je samo još jedan dodatni podstrek i jedan dodatni alat za evropske integracije celog regiona i mislim da je dobro što je Berlin shvatio da evropski proces ide u dobrom smeru, ali da efekti nisu dovoljno jaki i da ih treba osnažiti, i u tom kontekstu ja vidim Berlin plus. BiH će u tom procesu maksimalno učestvovati”, rekao je Crnadak.

Ministar spoljnih poslova BiH, koji je u Beograd došao da bi prisustvovao otvaranju nove zgrade ambasade BiH u Srbiji, kaže da je će u utorak njegov srpski kolega Ivica Dačić i on poslati snažnu poruku o još jačim vezama u budućnosti BiH i Srbije.

“I mislim da kao i što u običnom, u ovom svakodnevnom ljudskom životu znate, kada se odlučite na kupovinu vredne nekretnine onda to znači da ste ozbiljni sa tim prostorom i mislim da je ovo još jedna potvrda da mi iz BiH i mi koji smo iz RS, ali BiH u celini, želimo stabilne, čvrste, jake veze sa Srbijom”, naveo je.

 

 

Na pitanje koje su to ključne tačke na koje Srbija i BiH u budućnosti treba da se fokusiraju, Crnadak kaže da svi težima ka još boljem ekonomskom razvoju.

“Veliki je problem nezaposlenosti, u zadnje vreme strašan problem imamo svi zbog toga što mladi ljudi odlaze, odlaze i oni koji imaju poslove i čini im se da su im životi sređeni, ali ne vide ovde perspektivu. Moramo da uradimo više na vladavini prava i borbi protiv korupcije, i naravno zajednički strateški spoljnopolitički cilj nam je članstvo u EU. Tako da u tom okviru vidim da ćemo zajednički da radimo i mislim da su to i slični problemi i slična rešenja koja su pred nama”, rekao je Crnadak.

Povezani članci

Za prekogranične projekte 17,2 miliona evra

EWB

Deklaracija SEECP: Čvrsto verujemo u zajedničku evropsku budućnost

Tanjug

Pendarovski novi predsednik Severne Makedonije, čestitke uputili evropski zvaničnici

EWB