fbpx
European Western Balkans
Region

Crnadak: Za region važno intenziviranje Berlinskog procesa

Igor Crnadak; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova BiH

BERLIN / SARAJEVO – Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak pozvao je danas Evropsku uniju da ponudi konkretne, realistične korake ka privrednoj integraciji Zapadnog Balkana.

On je rekao da je za region Zapadnog Balkana veoma važan nastavak i intenziviranje Berlinskog procesa kao podrška EU infrastrukturnim projektima sa ciljem povezivanja regiona u oblasti saobraćaja i energetike.

To će doprineti većoj atraktivnosti regiona za ulaganja, rekao je Crnadak na Osmoj konferenciji ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope Aspen Instituta u Berlinu, prenosi Fena.

Crnadak je naglasio da bi samo snažne regionalne veze temeljene na međusobnoj političkoj i ekonomskoj saradnji i razumevanju, gurnule Zapadni Balkan napred i učinio svoj razvoj samoodrživim.

Kako bi se ponovno pokrenuo proces reformi na zapadnom Balkanu, EU treba, smatra Crnadak, da ojača svoj angažman u regionu pružanjem privrednih prilika lokalnom stanovništvu.

Učesnicima panela poručio je da je potrebno poslati poruku vladama i stanovništvu zapadnog Balkana, što EU može da ponudi u politički relevantnom vremenskom razdoblju, a ne, kako je rekao, da zadrži iluzorna i nerealistična obećanja o mogućim datumima za njihovo puno članstvo.

Glavne teme konferencije bile su ekonomski razvoj regiona, poboljšanje ekonomskih odnosa i reforme u oblasti vladavine prava.

Povezani članci

Apostolova: Pritisci mogu da ugroze integritet izbornog procesa

EWB

Potpisan memorandum o saradnji Fonda za Zapadni Balkan i RYCO

EWB

PSJIE: Za regionalnu saradnju i evropsku budućnost

EWB