fbpx
European Western Balkans
Društvo

Crnjanski: Biće mnogo teže da se definiše šta demokratija znači za društvo

Dom Narodne skupštine; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Mediji u Srbiji pogrešno prenose ono što se poručuje iz EU, a da će ocena o napretku u predstojećem godišnjem Izveštaju Evropske komisije zavisiti od političke odluke, ali verovatno i od dijaloga sa Kosovom u Briselu, rekao je Vladimir Međak potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji na onlajn debati “Brze pruge Srbije: gde smo po političkim kriterijumima za pristupanje EU”, koju je organizovala CRTA povodom Međunarodnog dana demokratije.

Međak je istakao da spoljna politika Srbije nema jasan pravac i pitanje je da li će moći da ga pronađe.

“Za četiri godine Srbija je u pregovorima za pristupanje EU, sa ocene 2,82 došla na 3,0 što nije za pohvalu”, rekao je Međak.

On je kao primer naveo “benigno” poglavlje 28 (Zaštita potrošača i zaštita zdravlja), gde za četiri godine mandata Vlade nije urađeno ništa, da su poglavlja 23 i 24 otvorena sa zakašnjenjem od četiri godine, tako da Srbija ne može da se pohvali napretkom u pristupnim pregovorima, a pogotovo ne da je po tom pitanju lider u regionu.

Govoreći o izveštaju EK za 2020. godini, direktorka CRTA Vukosava Crnjanski je naglasila da će za tu nevladinu organizaciju najvažnije biti šta će pisati o temama rada parlamenta i o izborima.

Ona je napomenula da je CRTA jasno definisala 45 preporuka, kad su u pitanju usvajanje zakona po hitnom postupku i skupštinske procedure, jer to sve stoji na papiru, ali se ne primenjuje u praksi.

Crnjanski je istakla da nije sigurna da će se u Izveštaju EK naći ocena izbora održanih u junu, jer se još čeka izveštaj posmatračke misije.

“Videćemo kako će parlament reagovati na izveštaj EK. CRTA će ovih dana izaći sa setom preporuka za izbore. Mi nastavljamo vanparlamentarnu borbu, i pozvaćemo i parlament, i Republičku izbornu komisiju, i Regulatorno telo za elektronske medije na nove razgovore, da vidimo šta je to što nam se dešavalo u junu, da nam se više ne ponovi”, poručila je Crnjanski.

Član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) Vedran Džihić je ocenio da je potrebna neka vrsta promene u političkom govoru i shvatanju ključnih vrednosti društva, promena svega što je izvitopereno, slobodni mediji i nevladine organizacije da izgovore istinu.

Na pitanje kako pandemija koronavirusa utiče na političku situaciju,Džihić je konstatovao da će, ako virus u jednom trenutku uspe da se kanališe, to biti jedna vrsta katarze i za EU i region.

Prema rečima Crnjanski, u sadašnjoj situaciji sigurno je da će biti mnogo teže da se definiše šta demokratija znači za društvo, u momentu kad čovek shvata da neće moći da prehrani porodicu, i zato ne sme da se dozvoli da se vrati pritisak na institucije i medije, kao što je bilo tokom vanrednog stanja.

Vladimir Međak je naglasio da je pandemija pokazala da politika Srbije ide “od danas do sutra”, te da je kriza samo ogolila ono što je uvek postojalo.

“Mi smo u martu proglasili smrt evropske solidarnosti, da bismo se u junu prijavili za fond solidarnosti Evropske unije. Mi smo pristupili rezoluciji koja osuđuje Belorusiju, a onda smo zaboravili da imamo vojnu vežbu sa Belorusijom”, zaključio je Međak.

Događaj je organizovan uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Povezani članci

Transparentnost Srbija: Stagnacija i nazadovanje u borbi protiv korupcije

EWB

NKEU: Produžiti rokove javne rasprave o Akcionom planu za Poglavlje 23

EWB

Organizacije civilnog društva iz Srbije predstavile preporuke o reformi pristupanja Zapadnog Balkana EU

EWB