fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Crnoj Gori ostalo još dva neotvorena poglavlja

Zastave Crne Gore i Evropske unije; Foto: Evropska unija

PODGORICA / LUKSEMBURG –  Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Evropskoj uniji, koja se u održava danas u Luksemburgu, Crna Gora će otvoriti Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Poglavlje 17 odnosi se na Evropsku monetarnu uniju i jedno od pitanja koje se treba rešiti u okviru ovog pregovaračkog poglavlja jeste i pitanje hoće li Crna Gora zadržati euro kao službenu valutu.

Crna Gora je do sada otvorila 30 od ukupno 33 poglavlja u pregovorima s EU-om, dok je privremeno zatvorila tri poglavlja. To znači da će Crnoj Gori ostati da otvori još dva poglavlja: Poglavlje 8-konkurencija i Poglavlje 27- životna sredina i klimatske promene.

Na današnjoj konferenciji delegaciju će predvoditi šef diplomatije Srđan Darmanović, dok će u delegaciji biti i glavni pregovarač Aleksandar Drljević i viceguverner Centralne banke Crne Gore i pregovarač za poglavlje 17 Nikola Fabris.

Podsećamo, istoga dana Srbija će otvoriti dva poglavlja: Poglavlje 33 – Finansijske i budžetske odredbe i Poglavlje 13 – Ribarstvo. Na sastanku će biti reči i o događajima na Zapadnom Balkanu i drugim međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Povezani članci

Da li će doći do pomirenja ili ćemo biti svedoci još većih podela?

EWB

Kakav vazduh udišemo?

Aleksandar Ivković

Proces evrointegracija – preuzimanje normi i prilogođavanje

EWB