fbpx
European Western Balkans
Politika

Crta: Masovne zloupotrebe i manjak političkog pluralizma u medijima pre kampanje

Foto: CRTA

BEOGRAD – Brisanje granice između državnog i partijskog interesa, izrazita angažovanost predstavnika vlasti da državne institucije koriste kao kanal za obezbeđivanje podrške vladajućoj stranci i građenje kulta ličnosti Aleksandra Vučića, čemu su bitno doprinosili i najuticajniji mediji, obeležilo je vreme “kampanje pre kampanje”, pokazuju nalazi centra Crta, prenosi FoNet.

Iz Crte navode da se zloupotreba institucionalnih prednosti vladajuće većine ogleda se i u klijentelističkim praksama, odnosno razmeni usluga i resursa za izbornu podršku, kao što su programi jednokratne finansijske podrške stanovništvu, ali i sofisticirani mehanizmi pritisaka na građane, ucene i “kupovine” podrške, te slične aktivnosti u zoni izborne korupcije, navodi se u izveštaju Posmatračke misije.

Čak trećina zabeleženih terenskih aktivnosti Srpske napredne stranke imala je klijentelistički karakter, što nije uočeno u znatno malobrojnijim aktivnostima vanparlamentarnih stranaka.

“Bitno obeležje perioda pre zvanične izborne kampanje je i dalja polarizacija u društvu, koja je eskalirala i u fizičko nasilje na građanskim protestima i policijsko zastrašivanje građana koji su učestvovali u protestima. Do produbljivanja nepoverenja građana u integritet izbornog procesa došlo je i ponovnim otvaranjem pitanja zloupotrebe biračkog spiska u javnosti, koje nije praćeno adekvatnim reakcijama nadležnih institucija“, navodi se u saopštenju.

Crta je primetila hronični manjak političkog pluralizma u medijima, koji je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokušalo da zamaskira nepotpunim i netačnim nalazima svog medijskog monitoringa, sprovođenog po manjkavoj i netransparentnoj metodologiji.

„Monitoring medija koji sprovodi Crta pokazuje ogroman disbalans u korist vlasti, čijim predstavnicima je dato 85 odsto vremena posvećenog političkim akterima. Neravnopravnost u medijskoj zastupljenosti vladajućih i opozicionih stranaka povećala se u odnosu na period pre parlamentarnih izbora 2020. godine“, kažu iz Crte.

U saopštenju se navodi da je predsedniku države u protekla četiri meseca posvećeno 40 odsto medijske minutaže izdvojene za političke aktere u proširenom prajm tajmu televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

“Formiranje Privremenog nadzornog tela, kao rezultat međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, nije uspelo da nadomesti nedostatke u radu REM,“ smatra CRTA.

Povezani članci

Evropski parlament izglasao rezoluciju Tonina Picule, usvojen amandman o preispitivanju EU u fondova u Srbiji

EWB

Skupština Saveta Evrope: Nivo nasilja viđen u Srbiji je neprihvatljiv za demokratiju

EWB

Evropska narodna partija i Fides glasali za brisanje afera iz izveštaja o Srbiji, ostali mahom za ostanak

EWB