fbpx
European Western Balkans
Društvo

CRTA predlaže raspravu i hitnu izradu Jedinstvenog izbornog zakona

BEOGRAD – Uz ocenu da je ovogodišnji izborni proces bio najlošiji od svih izbornih procesa koje je Posmatračka misija CRTA-e do sada posmatrala, CRTA pored novog seta izbornih preporuka, predlaže raspravu i hitnu izradu i usvajanje Jedinstvenog izbornog zakona, koji bi bio korak ka kvalitetnijem izbornom procesu, prenosi N1. 

U svom završnom izveštaju o parlamentarnim izborima 2020. godine, CRTA ocenjuje da će i pored toga što su izbori u celini ispunili minimalne demokratske standarde, oni ostaviti negativne posledice po kvalitet demokratije u Srbiji.

“Iako su izbori sprovedeni u skladu sa zakonom, i nije bilo zakonskih ograničenja za političke aktere da se predstave i komuniciraju sa javnošću, predstavnici listi koje su u prethodnom periodu bili na vlasti imali su napoštenu prednosti i zloupotrebljavali su javne resurse, a birači su ostali uskraćeni za ravnomerno i objektivno informisanje o izbornoj ponudi”, naveli su iz ove organizacije u svom završnom izveštaju.

Kako su istakli, umesto obezbeđivanja široke participacije dijalogom, pribeglo se, stvaranju prividnog pluralizma, a klijentelističke prakse, pritisci i zastrašivanja, koji su se javljali i u prethodnim izbornim ciklusima, dodatnu su umanjili slobodu izbora.

“Ukoliko se pod hitno nešto suštinski ne izmeni u izbornim pravilima, naredni izborni procesi biće sve lošiji. Neophodno je, kao početni korak, usaglasiti svu izbornu materiju u okviru jedinstvenog izbornog zakona kako se ne bi ostavljao prostor da da izborne nepravilnosti ostaju nesankcionisane, kao što je sada moguće usled neusaglašenosti različitih zakonskih rešenja”, rekao je za N1 Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije.

Da bi naredni izborni procesi bili održani u boljim uslovima, neće biti dovoljno ispuniti samo neke od preporuka, već dovoljno preporuka iz svake oblasti, kojima bi se u praksi sprečila zloupotreba javnih resursa, obezbedila ravnomerna medijska zastupljenosti i zaštita prava birača, naveli su iz ove posmatračke misije.

Od 62 preporuke za unapređenje izbornih uslova, koje je CRTA predlagala u prethodnom periodu, po oceni ove organizacije, ispunjeno je potpuno ili delimično tek 27.

Analiza ispunjenosti preporuka pokazuje da je fokus nadležnih institucija na ispunjavanju suženog seta od 32 preporuke koje je CRTA zagovarala pred izbore 2020, ali da su pretežno ispunjavane lakše preporuke, koje nisu zadirale u sistemske promene.

Gotovo polovina svih ispunjenih preporuka ticala se biračkog spiska, transparentnosti procesa i dostupnosti podataka, što ukazuje da je fokus nadležnih institucija bio na podsticanju poverenja birača u izborni proces, dok je izostalo bavljenje suštinskom neravnopravnošću učesnika izborne utakmice.

Iz CRTA-e su ocenili da ispunjene preporuke nisu zahtevale značajne zakonske izmene, osim u oblasti sprečavanja zloupotrebe javnih resursa.

“Pored toga što je ovim zakonskim izmenama preciznije definisana zloupotreba javne funkcije, propuštena je šansa da se toj pojavi zaista stane na put, jer nije prihvaćen predlog da se javni funkcionerima zabrani da tokom predizborne kampanje učestvuju na događajima koji se finansiraju javnim sredstvima, i na taj način promovišu sebe, kao i političke opcije kojima pripadaju”,  zaključili su iz CRTA-e.

Povezani članci

EU donirala Srbiji 4,9 miliona evra za medicinsku opremu

EWB

U Misiji Srbije pri EU izložba u čast Ivi Andriću

EWB

Forum civilnog društva Zapadnog Balkana od nedelje u Skoplju

EWB