fbpx
European Western Balkans
Politika

CRTA: Rezultati dijaloga ograničeni, mediji i pritisci na birače i dalje problem

Vukosava Crnjanski; Foto: CRTA

PARIZ – Direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Vukosava Crnjanski ocenila je juče da je međupartijski dijalog imao ograničene rezultate i da je smanjenje izbornog cenzusa planirano u cilju neutralisanja efekata bojkota.

„Zabrinuti smo da bi predstojeći izbori mogli da prodube krizu demokratije u Srbiji. Strahujemo da će rasti broj građana koji ne vide izbore kao put političkih promena i da bi još veći konflikti mogli da ugroze političku stabilnost u Srbiji i regionu“, rekla je juče u Parizu Crnjanski tokom obraćanja Odboru za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Prema saopšenju Crte, Crnjanski je ocenila da je prošlogodišnji međupartijski dijalog o izbornim uslovima doneo rezultate ograničenog dometa.

Ona je zaključila da ukoliko institucije kao što su Tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije i REM ne budu značajno unapredile delovanje u zaštiti javnih interesa u toku predizborne kampanje, ne možemo očekivati da će izbori 2020. biti sprovedeni na bolji način u odnosu na ranije cikluse.

“Neravnomerna medijska zastupljenost, funkcionerska kampanja i zloupotreba javnih resursa, te višestruke strategije pritiska na birače, plašimo se, obeležiće i ove izbore. Posmatračka misija Crte fokusiraće se na te nepravilnosti kao i, nadamo se, ODIHR i druge organizacije u okviru Međunarodne posmatračke misije”, rekla je Crnjanski.

Direktorka Crte osvrnula se i na novu inicijativu za spuštanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenjujući da je to očigledno planirano u cilju neutralisanja efekata bojkota, smanjenje cenzusa deluje kao pokušaj da se obezbedi privid demokratskog karaktera institucija. Bez obzira na visinu izbornog praga, mandati će biti osvojeni u spornim izbornim uslovima.

Ilustrujući činjenicu da su funkcioneri vlasti uveliko u kampanji i pre nego što su izbori raspisani, Crnjanski je navela primer Ane Brnabić koja je, gostujući nedavno u televizijskoj emisiji u svojstvu predsednice Vlade Srbije, pozvala birače da glasaju za Srpsku naprednu stranku, zbog čega je Crta protiv nje podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije.

Povezani članci

Žbogar: Očekujemo da EU u junu otvori pregovore sa Severnom Makedonijom

EWB

Fon der Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, ne samo usputna stanica na Putu svile

EWB

Jovana Majstorović izabrana za potpredsednicu podmlatka PES

EWB