fbpx
European Western Balkans
Politika

CRTA: Rezultati dijaloga ograničeni, mediji i pritisci na birače i dalje problem

Vukosava Crnjanski; Foto: CRTA

PARIZ – Direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Vukosava Crnjanski ocenila je juče da je međupartijski dijalog imao ograničene rezultate i da je smanjenje izbornog cenzusa planirano u cilju neutralisanja efekata bojkota.

„Zabrinuti smo da bi predstojeći izbori mogli da prodube krizu demokratije u Srbiji. Strahujemo da će rasti broj građana koji ne vide izbore kao put političkih promena i da bi još veći konflikti mogli da ugroze političku stabilnost u Srbiji i regionu“, rekla je juče u Parizu Crnjanski tokom obraćanja Odboru za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Prema saopšenju Crte, Crnjanski je ocenila da je prošlogodišnji međupartijski dijalog o izbornim uslovima doneo rezultate ograničenog dometa.

Ona je zaključila da ukoliko institucije kao što su Tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije i REM ne budu značajno unapredile delovanje u zaštiti javnih interesa u toku predizborne kampanje, ne možemo očekivati da će izbori 2020. biti sprovedeni na bolji način u odnosu na ranije cikluse.

“Neravnomerna medijska zastupljenost, funkcionerska kampanja i zloupotreba javnih resursa, te višestruke strategije pritiska na birače, plašimo se, obeležiće i ove izbore. Posmatračka misija Crte fokusiraće se na te nepravilnosti kao i, nadamo se, ODIHR i druge organizacije u okviru Međunarodne posmatračke misije”, rekla je Crnjanski.

Direktorka Crte osvrnula se i na novu inicijativu za spuštanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenjujući da je to očigledno planirano u cilju neutralisanja efekata bojkota, smanjenje cenzusa deluje kao pokušaj da se obezbedi privid demokratskog karaktera institucija. Bez obzira na visinu izbornog praga, mandati će biti osvojeni u spornim izbornim uslovima.

Ilustrujući činjenicu da su funkcioneri vlasti uveliko u kampanji i pre nego što su izbori raspisani, Crnjanski je navela primer Ane Brnabić koja je, gostujući nedavno u televizijskoj emisiji u svojstvu predsednice Vlade Srbije, pozvala birače da glasaju za Srpsku naprednu stranku, zbog čega je Crta protiv nje podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije.

Povezani članci

Spremni za pet, očekujemo otvaranje najmanje tri poglavlja

EWB

Lideri opozicije sledeće nedelje na diskusiji u Evropskom parlamentu

EWB

Kostarakos i Dačić: Visok stepen vojne saradnje EU i Srbije

EWB