fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

[CSF Trst] Forum civilnog društva u Trstu

CSF Trieste

TRST – Vladavina prava, regionalna saradnja, bilateralni sporovi, omladinska saradnja i razvoj preduzetništva, samo su neke od tema kojima će se baviti učesnici na ovodogišnjem Forumu civilnog društva, koji će biti održan u Trstu 11. i 12. jula.

Četvrti po redu Forum civilnog društva okupiće organizacije civilnog društva i donosioce odluka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Makedonije i Crne Gore, kao i država koje učestvuju u Berlinskom procesu.

Prvog dana, učesnici će biti u prilici da čuju nešto više o demokratiji na Balkanu, kreativnim industrijama i omladinskom turizmu, životnoj sredini i klimatskim promenama, migracijama, Bregzitu, ali i slobodi medija na Zapadnom Balkanu.

Neki od govornika na ovim panelima biće predsednik Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Hanes Svoboda, Hedvig Morvai iz Evropskog fonda za Balkan, šef Odeljenja za istočnu i jugo-istočnu Evropu Fondacije Hajnrih Bel Valter KaufmanIvan Petrović i Nemanja Petrović iz EXIT fondacije, direktorka Instituta za međunarodne odnose Natali Toči i viši analitičar Savetodavne grupe Balkan u Evropi Srđan Cvijić.

Drugi dan Foruma predviđen je za zaključke i preporuke za sledeće korake organizacija civilnog društva na Zapadnom Balkanu. Učesnicima će se obratiti gradonačelnik grada Trsta Roberto Dipijaca i ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfano, ministar spoljnih poslova Albanija Ditmir Bušati, ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, dok će svoje preporuke izneti profesor i član Savetodavne grupe Balkan u Evropi Florijan Biber, Simonida Kačarska iz Evropskog instituta za javne politike, Remzi Lani iz Albanskog medijskog instituta, Špend Emini iz Demokratije za razvoj i Nataša Kandić iz REKOM-a.

Berlinski proces osnovan je sa ciljem da se održi dinamika procesa evropskih integracija i predstavlja saradnju na međuvladinom nivou. Pored država Zapadnog Balkana, u ovom procesu učestvuju Nemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija i Hrvatska.

Serija događaja Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana predstavlja drugi nivo platforme Berlinskog procesa, odnosno nivo saradnje organizacija civilnog društva. Forum civilnog društva je pokrenut 2015. godine u Beču, kao zajednička inicijativa Erste fondacije, Fondacije Fridrih Ebert i Instituta Karl Rener u saradnji sa austrijskim Federalnim ministarstvom za Evropu, integracije i međunarodne odnose.

Povezani članci

Lajčak ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u 2018. godini

EWB

Dekarbonizacija u doba pandemije

MIrjana Jovanović

Sedma sednica POSP EU-Srbija: Vidan napredak Srbije ali i brojni izazovi

Katarina Anđelković