fbpx
European Western Balkans
Društvo

Cvejić: REM ne obavlja svoju osnovnu funkciju

BEOGRAD – Doskorašnji član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Slobodan Cvejić, koji je podneo ostavku na to mesto zbog načina na koji je Olivera Zekić izabrana za predsednicu Saveta ovog tela, odnosno kršenja demokratskih procedura u Savetu, ocenio je rad REM-a kao neuspešan, naglasivši da “sve analize i domaćih stručnjaka i relevantnih međunarodnih organizacija ukazuju na to da je REM pasivan i da ne obavlja svoju osnovnu funkciju, a to je uređivanje elektronske medijske scene”, prenosi N1.

On je naveo da iako to telo ima dobre tehničke i organizacione kapacitete, kao i kvalifikovane zaposlene, ima problem sa ‘zarobljenim’ Savetom i upravljačkom strukturom.

“Izraz ‘zarobljen’ je uobičajen u političkoj teoriji kada se govori o uzurpaciji javnih resursa od strane političke i/ili ekonomske elite”, dodao je on.

N1 navodi da je Cvejić u slučaju REM-a objasnio da zarobljavanje dolazi i iz političke i iz medijske sfere.

“Ja nemam činjenične dokaze za ovu relaciju, da ih imam to bi već bio slučaj za istražne i sudske organe, ali prepoznaje se u čijem interesu su ishodi pojedinih spornih odluka Saveta ili generalna pasivnost REM-a. Ovo ‘zarobljavanje’ je posredno, političke partije zapravo štite medijske kuće koje su njihov politički servis i ove medijske kuće se pojavljuju kao glavni agenti uzurpacije pred REM-om”, istakao je Cvejić i dodao da ukoliko je potrebno da se obezbedi komotna pozicija tzv. provladinim medijima, zainteresovane političke stranke mogu i direktnim uticajem na članove Saveta REM-a osiguravati ovu zavisnu poziciju regulatornog tela.

Cvejić je objasnio da je u slučaju medijskih kuća ‘zarobljavanje’ REM-a direktno, a one to mogu realizovati ili tako što će uslovljavati finansijski opstanak REM-a svojim povlačenjem iz medijskog sistema Srbije ili tako što će držati ‘na platnom spisku’ osobe na ključnim mestima u administraciji REM-a (davanje honorarnih poslova, fiktivni ugovori, pokloni, i tako dalje).

On je spomenuo i odnos REM-a prema televiziji Pink i naveo da s obzirom na to da se REM finansira iz nadoknada i kazni koje plaćaju pružaoci medijskih usluga, u ovoj instituciji postoji strepnja da bi povlačenje Pinka iz Srbije moglo prepoloviti prihode REM-a, jer Pink plaća nadoknadu za dvadesetak TV kanala i nekoliko radio stanica.

Pročitajte više: Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u

“Ova okolnost tera administraciju i Savet REM-a da se prema Pinku odnose ponekad snishodljivo i da sa povećanom tolerancijom razmatraju kršenje propisa od strane ove TV kuće. Na ovaj način se konstruiše složen klijentelistički odnos u kojem klijent (REM) i sam vodi računa da patron (medijska kuća i, posredno, politička elita) bude zadovoljan, a za uzvrat dobija finansijski opstanak ili možda čak poneko iz upravljačke strukture i dodatni finansijski benefit”, istakao je Cvejić.

N1 navodi da je bivši član Saveta REM-a dodao da u tom slučaju, zbog staranja o finansijskom opstanku ustanove i redovnih plata za zaposlene, vrh upravljačke strukture (Saveta i Kancelarije REM-a) ‘kreativno’ interpretira podatke iz monitoringa medija, sklapa nategnuta pravna tumačenja i žmuri na jedno oko kada neka televizija svakodnevno emituje rijaliti bedastoće ili besomučno prenosi funkcionersku kampanju.

“Na ovaj način se institucija nezavisnog regulatornog tela izvrće u svoju suprotnost”, izjavio je Cvejić.

Kako Cvejić navodi, postoje dva glavna specifična uzroka za loš rad REM-a, a prvi je njegova pravna pozicija.

“Ustav i neki drugi zakoni REM dovode u položaj vršioca dužnosti kojem su povereni javni poslovi, čime se ovaj nezavisni regulator dovodi u poziciju ranjivosti u odnosu na izvršnu vlast”, istakao je on.

Kao drugi uzrok navodi nedostatak efikasnijih instrumenata primene politike, pre svega mogućnosti da naplaćuje novčane kazne za prestupe pružalaca medijskih usluga, što presudno doprinosi gubitku autoriteta REM-a kod pružalaca medijskih usluga, a potom i kod javnosti.

Povezani članci

Antonijević: Što pre da dobijemo predlog za izmenu Ustava

EWB

Oprečne reakcije na predložene izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Katarina Anđelković

Šesta sednica Nacionalnog konventa o EU: Brnabić o ekonomiji zasnovanoj na inovacijama

EWB