fbpx
European Western Balkans
Region

Cvetićanin: Tri scenarija za Zapadni Balkan

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Samit Zapadnog Balkana u Trstu je pokušaj Evrope da ostane aktivna u regionu i ostvari benefite za građane koji su se umorili priče o EU, kaže naučni saradnik Instituta društvenih nauka Neven Cvetićanin, za N1.

Cvetićanin predviđa i tri moguća scenarija za rasplet situacije na Zapadnom Balkanu.

„Prvi je da sve zemlje regiona uđu u Evropsku uniju, što je veoma neizvesno jer EU ima svoje probleme“, objašnjava Cvetićanin.

Po drugom scenariju bi se države Zapadnog Balkana integrisale u „balkansku uniju“ koja bi bila u privilegovanom partnerstvu i odnosu sa EU, ali ne bi bile njene eksplicitne članice, navodi Cvetićanin.

Kao treću opciju on vidi Balkan kao područje na kome velike sile razmenjuju ali i bore za svoje interese, od čega bi mogle da se razviju dve situacije.

“Moguće je da se nađe ravnoteža snaga u regionu, da Nemačka, Evropska unija, SAD, Rusija i Turska pregovaraju i dogovore se kako da drže Balkan mirnim. Druga mogućnost je da se ne dogovore, već da se Balkan koristi kao moneta za potkusurivanje i da se region destabilizuje”, objašnjava Cvetićanin za N1.

On smatra da bi najbolja opcija za Srbiju bila ona koja je ne bi destabilizovala, „da ovo malo mira što smo nakupili možemo da zadržimo“.

Povezani članci

Han: Konsenzus o evrointegracijama i saradnja sa opozicijom

EWB

Junker: Nema fiksnih datuma i krajnjih rokova za ulazak Zapadnog Balkana

EWB

Jović: Hrvatska u EU nema saveznika za ”soliranje” prema Srbiji i BiH

EWB