fbpx
European Western Balkans
Politika

Cvijić i Biber o mini-Šengenu: Dobra inicijativa, ali ne i zamena za EU

Sastanak lidera regiona u Ohridu; Foto: Tanjug / Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – Politički analitičari Srđan Cvijić i Florijan Biber smatraju da je inicijativa “mini-Šengen” dobra i da je to korak u pravom smeru.

Cvijić, analitičar sa Instituta za evropsku politiku otvorenog društva smatra da je jedan od uslova zemlje kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU pokretanje efikasne regionalne saradnje pre pridruživanja, a inicijativa mini-Šengen upravo to i čini.

Ipak on smatra da bi još mnogo toga trebalo da se uradi pre nego što dođe do rešavanja bilateralnih sporova među zemljama u regionu, prenosi European Western Balkans.

Originalnu verziju teksta pročitajte na engleskoj verziji našeg portala.

On je naveo da se istovremeno ne mogu graditi mostovi i podupirati domaća javnost protiv suseda, “kao što to rade pojedini lideri u regionu”.

“Međutim, mini-Šengen je generalno korak u pravom smeru koji bi mogao da bude jedino delotvoran za građane Balkana”, ocenjuje Cvijić.

Slično smatra i profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber koji kaže da je “mini-Šengen” dobra inicijativa i da je “teško videti išta loše u njoj”.

“Sloboda kretanja trebalo bi da bude željeni cilj, posebno ako olakšava smanjenje važnosti granica za građane. Ipak ona nije alternativa članstvu u EU niti znači bliskiju vezu sa EU”, rekao je Biber i dodao da su najjača trgovinska i ekonomska povezanost nije u regionu već među članicama EU, tako da mini-Šengen ne može da ga zameni”, rekao je on.

On podseća i da ovo nije prva takva inicijativa jer se poslednjih 20 godina razgovara o jačoj integraciji regiona.

Da bi ova inicijativa imala uticaj, smatra Biber trebalo bi u nju da budu uključeni svi iz regiona.

“Biće značajna jedino ako se u nju uključe ne tri već svih šest država Zapadnog Balkana. Naročito je neobično da Kosovo ne bude deo inicijative, jer je okruženo sa tri potpisnice”, ocenio je Biber.

Povezani članci

Poverenik i švedski ambasador o procesu EU integracija

EWB

EP: Napredak Srbije na putu ka EU, vladavina prava i sloboda medija problem

Emina Muminović

Fajon: Obnova međustranačkog dijaloga daje prostor za poboljšanje demokratije

EWB