Cvijić i Biber o mini-Šengenu: Dobra inicijativa, ali ne i zamena za EU

Sastanak lidera regiona u Ohridu; Foto: Tanjug / Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – Politički analitičari Srđan Cvijić i Florijan Biber smatraju da je inicijativa “mini-Šengen” dobra i da je to korak u pravom smeru.

Cvijić, analitičar sa Instituta za evropsku politiku otvorenog društva smatra da je jedan od uslova zemlje kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU pokretanje efikasne regionalne saradnje pre pridruživanja, a inicijativa mini-Šengen upravo to i čini.

Ipak on smatra da bi još mnogo toga trebalo da se uradi pre nego što dođe do rešavanja bilateralnih sporova među zemljama u regionu, prenosi European Western Balkans.

Originalnu verziju teksta pročitajte na engleskoj verziji našeg portala.

On je naveo da se istovremeno ne mogu graditi mostovi i podupirati domaća javnost protiv suseda, “kao što to rade pojedini lideri u regionu”.

“Međutim, mini-Šengen je generalno korak u pravom smeru koji bi mogao da bude jedino delotvoran za građane Balkana”, ocenjuje Cvijić.

Slično smatra i profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber koji kaže da je “mini-Šengen” dobra inicijativa i da je “teško videti išta loše u njoj”.

“Sloboda kretanja trebalo bi da bude željeni cilj, posebno ako olakšava smanjenje važnosti granica za građane. Ipak ona nije alternativa članstvu u EU niti znači bliskiju vezu sa EU”, rekao je Biber i dodao da su najjača trgovinska i ekonomska povezanost nije u regionu već među članicama EU, tako da mini-Šengen ne može da ga zameni”, rekao je on.

On podseća i da ovo nije prva takva inicijativa jer se poslednjih 20 godina razgovara o jačoj integraciji regiona.

Da bi ova inicijativa imala uticaj, smatra Biber trebalo bi u nju da budu uključeni svi iz regiona.

“Biće značajna jedino ako se u nju uključe ne tri već svih šest država Zapadnog Balkana. Naročito je neobično da Kosovo ne bude deo inicijative, jer je okruženo sa tri potpisnice”, ocenio je Biber.