fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Cvijić: Potrebni novi Komesar i Direktorat za proširenje EU

Srđan Cvijić; Foto: BSF 2017/ Aleksandar Anđić

BRISEL – Uspešno proširenje EU na Zapadni Balkan biće test za sposobnost Unije da se ostvari kao globalni igrač, smatra Srđan Cvijić, viši analitičar javnih politika Fondacije za otvoreno društvo i član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) , koji ukazuje da već predstojeće predsedavanje Bugarske pruža priliku za napredak pristupnog procesa.

Tekst u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

On je u tekstu za European Western Balkans kaže i da je potrebno da se uspostavi novi Direktorat za proširenje EU, kao i funkcija Komesara za proširenje.

“Važno je da se nastavi momentum započet posetom visoke predstavnice EU Federike Mogerini Balkanu u martu a krunisan govorom o stanju Unije predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junera u septembru koji posle više godina ponovo pokreće politiku proširenja EU na Zapadni Balkan”, naglašava Cvijić.

Prema njegovim rečima, uspešno proširenje EU na Zapadni Balkan je lakmus test za sposobnost Unije da se ostvari kao globalni igrač.

EU, kako dodaje, ne bi trebalo da dozvoli da je njene unutrašnje krize, poput Bregzita ili neki drugi globalni igrač, odvrate od glavnog fokusa.

“Ako EU ne uspe na Zapadnom Balkanu gde ima svu prednost na svetu, neće uspeti nigde druge. Štaviše, u svetlu Bregzita, Evropskoj uniji je potrebna uspešna priča da osnaži legitimitet čitavog evropskog projekta”, ocenjuje Cvijić.

On podseća da napredak u pristupnom procesu i predviđene reforme treba da idu zajedno te da brži prijem zemalja Zapadnog Balkana ne bi trebalo da se odvija nauštrb kvaliteta reformi.

Cvijić kaže i da je neophodno da se ozbiljno poboljša trenutni sistem procesa monitoringa u pristupnim pregovorima kroz izveštaje o napretku zemalja i predlaže stvaranje novih instrumenata za praćenje pristupnog procesa.

“Uspešna reforma metodologije pristupnih pregovora EU zahteva stvaranje posebnog Generalnog direktorata i posebnog Evropskog komesara za proširenje”, kaže on.

Prema njegovim rečima, postoji šansa da se tokom predsedavanja Bugarske, Austrije i Rumunije u narednih godinu i po dana pripreme osnove kako bi se to i desilo posle izbora za Evropski parlament 2019. godine.

“Imamo savršen redosled za formiranje posebnog Generalnog direktorata za članstvo koji će se baviti zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU”, zaključio je Cvijić.

Povezani članci

Šesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije

N. T. Štiplija

[VIDEO] Majstorović: 2025. je već sutra, ali Srbija to može

EWB

Ljudska prava u Srbiji u vreme pandemije: Kršenje ili opravdano ograničavanje?

Sandra Maksimović