fbpx
European Western Balkans
Politika

Da li rešavanje pitanja Kosova ubrzava evropske integracije Srbije?

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Rešavanje pitanja Kosova ubrzalo bi evropske integracije Srbije, ali ostaje nejasno na koji način i koliki rok, imajući u vidu niz drugih nerešenih pitanja, koja se odnose na unutrašnje reforme, saglasni su sagovornici dnevnog lista Danas.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Mihajlo Crnobrnja smatra da bi rešavanje pitanja Kosova svakako ubrzalo evropske integracije.

“Međutim, teško je reći i proceniti da li bi ubrzanje bilo za šest meseci ili šest godina. Srbija na evropskom putu i reformama zaostaje u mnogo čemu, poput borbe protiv korupcije, uspostavljanju vladavine prava, završetku ekonomskih reformi, ekologiji kao vrlo skupom poglavlju u pregovorima.”

On je objasnio i da svaka zemlja kojoj je cilj ulazak u EU želi da ima rok u kojem će se to dogoditi, a da to za Crnu Goru i Srbiju može biti 2025. , kako je najavio Žan Klod Junker.

“To može dogoditi i pre 2025. ako se reši pitanje Kosova, ali ne bih išao tako daleko kao Vučić dok je bio premijer, i govorio da ćemo ući 2021.”

 Marinka Tepić, bivša predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, na pitanje da li bi došlo do ubrzanja integracija i na koji način – da li stizanjem novca i pomoći za reforme u Srbiju, ako se reši pitanje Kosova stolicom u UN, ne odgovara pozitivno.

“To je kao kada biste rekli da Vučić i policijska država koju je uspostavio mogu da nam rade šta god žele samo ako prizna Kosovo”.

Ona ističe i pesimističan stav po pitanju budućnosti evropske budućnosti Srbije dokle god je na vlasti aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić

“EU je samo iskoristio za dolazak na vlast, a sa koje neće želeti otići nikada. Žao mi je što EU to ne vidi.”

Ona je objasnila i da li smatra da rešavanje pitanja Kosova ubrzava integracije rečima da je to pitanje sagledano kroz Briselski sporazum i da se zove “normalizacija odnosa između Beograda i Prištine” i da su to mere koje će normalizovati odnos ljudi koji tamo žive, bez ikakvih statusnih odredbi.

Prema mišljenju Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, zapadna međunarodna zajednica, SAD posebno, ubrzava rešavanje kosovskog statusa.

“Junker je najavio strategiju za Zapadni Balkan u februaru. Ozvaničen je predlog da se pitanje statusa Kosova reši u narednih 18 meseci. Čini se da se zaokružuje Zapadni Balkan kao interesna sfera Zapada. Ukoliko bi se Srbija složila da Kosovo dobije stolicu UN, to bi ubrzalo i status Srbije u odnosu na njeno članstvo u EU.” , izjavila je ona za Danas.

Povezani članci

Raspisan referendum o promeni Ustava za 16. januar

EWB

Fabrici: Ima napretka, ali Srbija mora biti odlučnija

EWB

Završen konsultativni proces povodom izmene Akcionog plana za Poglavlje 23

EWB