fbpx
European Western Balkans
Analize

Da li će Đorđa Meloni biti “tas na vagi” na izborima za EP?

Đorđa Meloni; Foto: Zvanični internet portal Vlade Italije

Ime italijanske premijerke Đorđe Meloni jedno je od najčešće spominjanih u završnici kampanje za izbore za Evropski parlament. Veruje se da bi ova političarka, liderka stranke sa neofašističkim korenima “Braća Italije”, mogla da predstavlja tas na vagi prilikom formiranja nove većine u EP.

Dva različita “tabora” se nadaju saradnji sa Meloni, čija partija je viđena za pobedu u Italiji na izborima za EP. Podsetimo, najpre je Ursula fon der Lajen, predstavnica Evropske narodne partije, stranke desnog centra, koja priželjkuje da ponovo postane predsednica Evropske komisije, izjavila da ne isključuje mogućnost saradnje sa njom.

“Ona je jasno proevropski nastrojena, protivi se Putinu, veoma je jasno to rekla, i zalaže se za vladavinu prava… Ako se bude držala toga, mi joj nudimo saradnju”, navela je Fon der Lajen, koja je sa Meloni već sarađivala u svojstvu predsednice EK, naročito kada je reč o merama koje se odnose na migracije.

Ponude za postiborni savez

Prevedeno na jezik matematike, “magični broj” za Fon Der Lajen biće 361 – toliko glasova evroposlanika ona treba da dobije (od ukupno 720) da bi ponovo postala predsednica Evropske komisije.  Pojedini predstavnici Evropske narodne partije već su izjavili da je ne podržavaju, uključujući francuske Republikance, koji optužuju ovu nemačku političarku da je nanela štetu farmerima i “otvorila granice”.

Istovremeno, predstavnici Partije evropskih socijalista, Zeleni i liberali (grupa “Obnovimo Evropu” u EP) javno su poručili Ursuli fon der Lajen da neće podržati njenu kandidaturu  za čelnu funkciju u EK ukoliko bude sarađivala sa Đorđom Meloni.

Isti stav zastupa i nemački kancelar, socijaldemokrata Olaf Šolc, bez čije podrške Fon der Lajen ne može da ponovo postane šefica EK.

Javna ponuda za udruživanjem snaga stigla je Đorđi Meloni i od Marin le Pen, “zaštitnog lica” Nacionalnog okupljanja, krajnje desne francuske partije.

“Ovo je trenutak za ujedinjenje, to bi bilo istinski korisno. Ukoliko uspemo, postaćemo druga grupa po snazi u Evropskom parlamentu”, poručila je francuska političarka.

Takvu ideju ubrzo je podržao mađarski premijer Viktor Orban, koji je kazao da je “budućnost suverenističkih snaga u Evropi, kao i desnice u globalu, sada u rukama dveju žena”.

Stranka “Braća Italije” pripada grupi Evropski konzervativci i reformisti (ECR) u Evropskom parlamentu, dok je Nacionalno okupljanje deo ultradesne grupacije “Identitet i demokratija”. Očekuje se da će i jedni i drugi osvojiti više glasova nego na izborima za EP održanim pre pet godina.

Dva lica italijanske premijerke

Poznavaoci prilika u Italiji tvrde da Meloni ima dva lica – jedno za EU, drugo za domaću javnost. Spoljna politika italijanske vlade umnogome je u poslednje vreme usaglašena sa Briselom i Vašingtonom. Ilustracije radi, premijerka javno pruža podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije, i prestala je da zastupa stav da Italija treba da napusti EU.

Dok je ranije tvrdila da je Unija “trula do korena”, sada poručuje da će Italija promeniti Evropsku uniju.  “Sa Đorđom, Italija menja Evropu”, glasi njen  slogan za glasanje za Evropski parlament, koje će u Italiji biti održano 8. i 9. juna.

Veruje se da su za takav zaokret u načinu razmišljanja umnogome zaslužna značajna finansijska sredstva koja su stigla iz “kase” zvaničnog Brisela od 2020. godine do danas,  kao pomoć Italiji u ekonomskom oporavku od posledica kovid-epidemije.

Ali, Vlada koju predvodi Meloni otežala je pristup abortusu i ograničila prava ljudi koji su u istopolnim brakovima. Štaviše, Ministarstvo kulture onemogućilo je strancima ili levo orijentisanim pojedincima da dođu na čelo najvažnijih kulturnih institucija u Italiji. Tvrdi se da tu radikalnu meru nije zagovarao ni pokojni Silvio Berluskoni, koji je kada je bio premijer bio poznat po konzervativnim potezima.

Na kraju, organizacija Reporteri bez granica svrstala je Italiju, kada je reč o medijskim slobodama, u kategoriju “problematičnih država”.

Sandro Goci: Njena kandidatura je obmana

Potezi koje je italijanska premijerka do sada povlačila na “domaćem terenu” izazvali su niz kritika na njen račun, koje uglavnom dolaze od socijalista i liberala. Italijan Sandro Goci, predstavnik liberalne grupacije “Obnovimo Evropu”, javno je optužio Đorđu Meloni da i u kampanji za EP “širi laži”.

“Njena kandidatura je obmana jer ona nema nameru da kroči nogom u Evropski parlament”, tvrdi Goci.

Povezani članci

Novi medijski zakoni u praksi: Lokalne vlasti nastavljaju da dodeljuju novac podobnim medijima?

EWB

Objavljena analiza o sporazumu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

EWB

Godinu dana od Savamale: Ni korak bliže vladavini prava

Marija Ignjatijević