fbpx
European Western Balkans
Društvo

Da li je EU zaista zakazala kada su u pitanju vakcine?

ZAPADNI BALKAN – Srbija prednjači u vakcinaciji protiv virusa korona, dok je Evropska unija zakazala kada je u pitanju imunizacija stanovništva – narativ je koji preovladava u velikom broju medija u Srbiji i regionu.

Narativ da je Evropska unija doživela debakl sa vakcinacijom provlači se još od kada je kompanija Fajzer-Biontek, proizvođač jedne od vakcina protiv COVID-19, smanjila isporuke u periodu od kraja januara do početka februara uz obrazloženje da je smanjena isporuka privremeni problem usled promene proizvodnih procesa namenjenih jačanju proizvodnje.

“To će privremeno uticati na isporuke krajem januara do početka februara, dok će posle pružiti značajan porast doza dostupnih pacijentima krajem februara i marta”, navodi se u zvaničnoj izjavi Fajzera od 16. januara.

Iako mediji pišu da države članice kritikuju EU za sporost vakcinacije, činjenica jeste da su članice EU prošle godine dale mandat Evropskoj komisiji da u njihovo ime pregovara i zaključuje ugovore o nabavci vakcina. Doneta je odluka da EU nabavlja vakcine umesto pojedinačnih zemalja EU kako bi bila obezbeđena jednakost u pristupu vakcinama. Evropska unija je rezervisala skoro 2,3 milijardi doza i potpisala ugovore o nabavci vakcina od šest različitih proizvođača, od kojih su za sada samo dva dobila odobrenje za upotrebu – Fajzer i Moderna.

Šest članica Evropske unije (Švedska, Danska, Finska, Litvanija, Letonija i Estonija) pozvalo je sredinom januara Evropsku komisiju da izvrši pritisak na kompaniju Fajzer-Biontek da “osigura stabilnost i transparentnost blagovremene isporuke” vakcina protiv COVID-19. One su istakle da je ovakva situacija neprihvatljiva i upozorile da se na ovaj način smanjuje kredibilitet vakcinisanja.

Države članice Evropske unije započele su koordinisani proces za vakcinaciju oko 450 miliona građana 27. decembra, kada su počeli da se vakcinišu ljudi iz najrizičnijih i najosetljivijih grupa populacije i medicinski radnici.

Pročitajte više: EU će donirati 70 miliona evra Zapadnom Balkanu za vakcine

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je 19. januara na konferenciji za novinare da Evropska unija ima za cilj da do juna vakciniše 70 odsto svoje odrasle populacije, dok je komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides rekla da strategija zajedničke kupovine EU znači da već postoji dovoljno doza za vakcinaciju 80 odsto stanovništva EU od 450 miliona.

Ona je istakla da bi trebalo ubrzati vakcinaciju, a da je trenutno usko grlo nastalo zbog “svetskog nedostatka proizvodnih kapaciteta”, a ne zbog nedostatka vakcina koje je Evropska unija već naručila. Takođe, Evropska komisija je preporučila da bi do marta trebalo da se vakciniše najmanje 80 odsto građana starijih od 80 godina i 80 odsto zdravstvenih radnika u svakoj državi Evropske unije.

Ono što Srbija, ali i region, zameraju Evropskoj uniji jeste nefunkcionalnost sistema COVAX, kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju (GAVI) u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU. Ovaj sistem ima za cilj da ubrza razvoj i proizvodnju vakcina i da obezbedi fer i pravičan pristup vakcinama za svaku državu. Međutim, zemlje regiona, koje su deo ovog programa, i dalje nisu dobile vakcine, dok mediji krivicu pripisuju Evropskoj uniji.

Domaći i regionalni mediji navode da „umesto spasa i olakšanja, vakcina je donela borbu oko toga ko će prigrabiti više vakcina“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je Evropsku uniju 19. januara, rekavši da je „Srbija donirala dva miliona evra za vakcine”

“Čini mi se da smo u velikoj meri bili uključeni u podršku razvoju leka za krizu. Prvi smo u regionu platili COVAX, kroz koji bismo morali da primimo značajne količine vakcina iz EU”, naveo je Vučić i dodao da Srbija i dalje nije dobila nijednu vakcinu putem ovog programa. 

Ipak, izvršni direktor Alijanse za vakcinaciju (Gavi) Set Berkli izjavio je 22. januara da će program COVAX biti spreman da isporuči prve doze vakcine u februaru, i narednog dana dodao da po njihovom proračunu, uz odgovarajući nivo finansiranja, COVAX će moći da nabavi 2,3 milijarde doza vakcina u 2021. godini.

“To znači da će 1,8 milijardi doza biti isporučeno ljudima u 92 zemlje sa nižim prihodima kroz COVAX program”, naveo je Berkli i dodao da je sa više od 190 ekonomija uključenih u proces nabavke vakcina, vreme da se pokaže snaga multilateralizma zato što virus ne može da se pobedi bez jedinstva i solidarnosti.

Kako je portparol Gavija izjavio za European Western Balkans, cilj programa COVAX je da započne sa izvozom vakcina u najspremnije zemlje, možda već u februaru, s prvom tranšom – dovoljnom da zaštiti 3% stanovništva svake ekonomije koja učestvuje – u prvoj polovini godine, stremeći prema svom cilju da zaštite najmanje 20% stanovništva do kraja 2021.

„Važno je napomenuti da sve ovo čeka povoljne regulatorne ishode i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema u pojedinačnim ekonomijama koje učestvuju“, rekao je portparol Gavija.

Pročitajte više: Na izbor vakcine u Srbiji utiču spoljnopolitičke preferencije

Povezani članci

Flesenkemper: Izazovi sa funkcionisanjem demokratskih institucija u Srbiji evoluirali

EWB

Jako građansko društvo – prevencija finansiranja terorizma

EWB

I ako reši pitanje Kosova, Srbiju će sačekati problemi demokratije

Aleksandar Ivković