fbpx
European Western Balkans
Politika

Da li predsednik Srbije ima ovlašćenja da pregovara sa Prištinom?

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – S obzirom da je Ustavni sud Srbije normalizaciju odnosa Beograda i Prištine proglasio političkim aktom, a kako politiku zemlje uređuje Vlada, postavlja se pitanje – da li predsednik ima ovlašćenje da pregovara?

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je politički akt, rekao je Ustavni sud. S obzirom na to da po Ustavu Vlada oblikuje i sporovodi politiku postavlja se pitanje da li predsednik republike ima ovlaščenja da pregovara u Briselu.

Nedeljnik NIN u svom novom broju podseća da je dijalog Beograda i Prištine koji je bio u prekidu od februara, nastavljen neformalnim sastankom predsednika Srbije Aleksandara Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija, a koji je organizovala visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u Briselu.

Kako je najavljeno, dijalog između Beograda i Prištine biće premešten na predsednički nivo.

„Zvanični izraz glasi da će se dijalog podići na presednički nivo“ ali se postavlja pitanje da li je tada reč o višem ili nižem nivou vođenja dijaloga, u slučaju kada se zadatak vlade, kao najvišeg organa izvršne vlasti, prebacuje na predsednika, piše NIN.

Kako je članom 123 Ustava propisano – politiku zemlje uređuje Vlada, što se odnosi na unutrašnju ali i spoljnu politiku.

Ustavni sud Srbije je prvi sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine proglasio političkim aktom, i tako odbacio inicijativu za ocenu njegove ustavnosti, pa se nameće pitanje, ukazuje NIN – „ ima li predsednik ovlašćenja da pregovara?“

U Prištini je situacija nešto drugačija. Sastanak Vučića i Tačija izazvao pomešane reakcije na Kosovu.

Opozicija smatra da je Hašim Tači morao da sačeka sa formiranjem vlade pre nego što je dijalog nastavljen, dok sam Tači smatra da je on zadužen za vođenje spoljne politike

„Na osnovu ustavnih i zakonskih obaveza predsednik zemlje vodi i koordinira spoljnu politiku“, izjavio je Tači.

Analitičari, naime, za Kohu kažu da Tači koristi dijalog za svoju promociju iako problemi do sada izneti u tom procesu spadaju u dužnosti ministarstava i vlade, a ne predsednika.

“Štaviše, niko nije dao mandat Tačiju da vodi dijalog u Briselu”, naveo je analitičar Imer Muškolaj.

S obzirom da je Brisel pozvao i Vučića i Tačija, „to ne dokazuje samo zadovoljstvo Brisela ličnostima i kooperativnošću Vučića i Tačija, nego i prilagodljivost evropske birokratije unutrašnjim okolnostima i potrebama“, zaključuje NIN.

Povezani članci

Reporteri bez granica: Srbija pala za 12 mesta po indeksu slobode medija

EWB

Picula: Zajedničko za Jovanjicu, Krušik i Savamalu je da vode u smeru ka SNS

EWB

Hrvatsko jačanje prisustva u KFOR-u izazvalo tenzije u regionu

EWB