fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Da li smo previše bučni za EU?

Zastava EU; Foto: Evropski parlament

Buka je pritajeni uzrok velikog broja bolesti u Evropi, koja može izazvati ozbiljne endokrine, kardiovaskularne i mentalne bolesti, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Trenutno ne postoje objedinjeni podaci za Srbiju, a u septembru je počelo sprovođenje pilot projekta za grad Niš, koji treba da posluži kao osnova za mapiranje nivoa buke na nacionalnom nivou i sprovođenje reformi u skladu sa Poglavljem 27 Životna sredina i klimatske promene.

Građani Srbije su najviše izloženi buci u urbanim i industrijskim sredinama, zonama velikih drumskih i železničkih saobraćajnica i aerodroma. Pored toga, manje poznati proizvođači buke su i ugostiteljski objekti, rashladni uređaji, domaćinstva, gradilišta i sl. Buka visokog intenziteta (iznad 65 decibela) izaziva trajne posledice po ljudsko zdravlje.

Podaci Evropske agencije za životnu sredinu ukazuju da je oko 48 miliona Evropljana direktno izloženo prekomernoj buci.Za Srbiju ti podaci nisu dostupni, osim u pojedinačnim slučajevima, kao što je internet stranica Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada, gde zabrinjavajući podaci ukazuju da intenzitet buke prelazi dopuštene vrednosti u svim područjima osim u naselju Telep.

Mapiranje svih bitnih izvora buke u životnoj sredini je preduslov za delovanje i zaštitu građana. Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredinipropisuje izradu ovih dokumenata kroz zajednički rad Ministarstva i Agencije za zaštitu životne sredine i lokalnih samouprava. Od Srbije se očekuje da do ulaska u EU istovremeno izradi strateške karte buke i akcione planove, i poveća administrativne kapaciteta za sprovođenje, praćenje i izveštavanje. Takođe, potrebno je uvesti manje izmene u postojeće zakonodavstvo.

EU ima najviše standarde u oblasti životne sredine u svetu i neophodno je da se naše zakonodavstvo što pre usaglasi sa evropskim. Koliko je buka skupa, govori podatak da je za dostizanje standarda potrebno izdvojiti čak 18,6 miliona evra! Međutim, lečenje bolesti izazvanih bukom košta neuporedivo više. Jedno od rešenja, jeste pojačan inspekcijski nadzor i uvođenje principa zagađivač plaća, koji bi istovremeno doprineo finansijskoj održivosti i smanjenju zagađenja. Završetak mapiranja je planiran za 2021. godinu, a do pristupanja Srbije EU i potpuno uspostavljen sistem praćenja i izveštavanja


Projekat Evropa za mene sprovodi Evropski pokret u Srbiji, a finasira Evropska unija. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove Evropske komisije. 

Povezani članci

Trivan: Naredne godine Zakon o klimatskim promenama

EWB

Izmena zakona o biocidnim proizvodima do kraja godine

EWB

Plan da se Poglavlje 27 o ekologiji otvori na jesen

EWB