fbpx
European Western Balkans
Politika Некатегоризовано

Dačić: Berlinski proces znak zaintresovanosti EU za region

Ivica Dačić; Foto: Evropski parlament

TRST – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je dobro što se održavaju skupovi u okviru Berlinskog procesa, jer pokazuje zainteresovanost EU da region i dalje drži na agendi proširenja.

Dačić je novinarima u Trstu rekao da politika proširenja može da dođe u opasnost i da je zato bitno da se “vatra održava i da se nastavi sa Samitima”.

“Mislim da su dometi Berlinskog procesa važni za budućnost regiona i da oni pokazuju da EU i dalje naš region drži na agendi za moguća proširenja”, rekao je Dačić.

U Trstu se, rekao je on, radi u više kolona, jedna od njih je i sastanak ministara spoljnih poslova, a posle toga će se, kaže, pridružiti premijerima zajedno sa ministrima kulture i ekonomije.

“Ima dosta aktivnosti koje će se danas finalizovati potpisivanjem raznih dokumenata, od transportne zajednice do akcionog plana kojim se stavlja tačka na razne priče oko toga da li neko podržava carinsku uniju, da li ekonomsku zajednicu. Napravljen je jedan predlog da to bude zajednički ekonomski prostor”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je napomenuo da je to formulacija koja je prihvatljiva za sve i koja ima četiri stuba na kojima se temelji.

Pitanje je političkih ocena da li je Velika Britanija dobra lokacija za održavanje sledećeg samita, kaže Dačić i podseća da je Srbija imala predlog da se skup održi u našoj zemlji i da će se o tome razgovarati.

Povezani članci

Srbija u decembru otvara samo jedno poglavlje

EWB

Transparentnost Srbija za reviziju Akcionog plana za Poglavlje 23

EWB

EU: Ne može se ulaziti u spekulacije oko neusaglašenosti stavova EU i SAD o delimičnom ukidanju taksi

EWB