fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Članstvo u EU ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije

Ministar spoljnih poslova sa ambasadorima država članica EU; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na ručku sa ambasadorima država članica EU, čiji je domaćin bio šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, rekao je da je Srbija opredeljena za dijalog sa Prištinom.

Dačić je istakao da od prištinskih vlasti i međunarodnih institucija prisutnih na Kosovu očekuje da što pre pronađu i procesuiraju odgovorne.

Ponovio je da je naša strana opredeljena za dijalog, međutim, razgovore ćemo nastaviti kada dobijemo konkretne informacije o zločinu koji se dogodio, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je podvukao da punopravno članstvo u EU ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije i da bi najavljena Strategije o proširenju trebalo da pruži konkretizaciju pozitivnih i ohrabrujućih poruka predsednika Evropske komisije Junkera.

Objavljivanje 2025. godine, kao godine potencijalnog sledećeg proširenja, prema Dačiću, može imati izuzetno pozitivan efekat na podršku građana ulasku u EU i istovremeno pokazati da evropske države smatraju Srbiju budućim ravnopravnim delom Unije.

Posebno je pozdravio odluku bugarskog predsedavanja Savetu EU da organizuje Samit EU-ZB u maju 2018. godine, što jasno ukazuje da je Balkan ponovo u fokusu. Dačić je izrazio nadu da će naredni Izveštaj Evropske komisije o proširenju konstatovati napredak koji je postignut i odati priznanje naporima i radu Srbije na sveobuhvatnim reformama.

Povezani članci

Nacrt izveštaja Vladimira Bilčika o Srbiji pred AFET-om 9. februara, usvajanje rezolucije u maju

EWB

Fon der Lajen: Potrebna je vizija uspešnog proširenja

EWB

EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana

Emina Muminović