fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić i Crnadak otvorili novu ambasadu BiH

Igor Crnadak, Ivica Dačić i Lazar Mirkić; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – U Beogradu je danas svečano otvorena nova zgrada ambasade BiH u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i BiH, Ivice Dačića i Igora Crnadaka, koji su poručili da je ovo potvrda dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje.

“U vremenu velikih izazova, kada je od suštinske važnosti da naša zajednička prošlost treba da nas spaja, a ne razdvaja, zadovoljstvo mi je da konstatujem da bilateralni odnosi dveju zemalja i tradicionalno prijateljstvo predstavljaju primer dobrosusedstva u regionu, što je jedan od prioriteta naše spoljne politike”, rekao je Dačić.

On je istakao da se lično zalaže za dalji razvoj političkih i ekonomskih odnosa i izrazio uverenje da će otvaranje nove zgrade, koja će biti stalna adresa ambasade BiH, biti još jedan korak dalje u uspostavljanju boljih međusobnih odnosa.

Kako je rekao, iako smo živeli u zajedničkoj državi, još nemamo autoput Beograd-Sarajevo, a više puta je o tome bilo reči pa i u okviru Berlinskog procesa.

On je naveo da je veoma važno infrastrukturno povezivanje, brza pruga, ali i dalji razvoj ekonomskih odnosa.

“Kad tome dodam činjenicu da srpski narod u BiH predstavlja jedan od tri konstitutivnih naroda, a jedan od ravnopravnih entiteta je Republika Srpska, imamo poseban i dodatni interes da razvijamo odnose sa BiH, da se trudimo da sva otvorena pitanja iz prošlosti rešavamo dijalogom i da gledamo šta su naši zajednički interesi u budućnosti”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak zahvalio je Dačiću što je došao na otvaranje ambasade BiH, navodeći da je dolazak njih dvojice možda najbolja poruka da smo iskreni i da snažno verujemo u to da moramo da nastavimo putem razumevanja, bolje komunikacije, većeg poverenja i putem koji će ostaviti ružne stvari iza nas.

Crnadak je uveren da će poruke sa današnjeg događaja biti samo uvod u ono što sledi, a kako je rekao, sledi još mnogo zajedničkih projekata.

Važno je, kaže Crnadak, da budemo usmereni na popravljanje odnosa i njihovo unapređivanje i dodaje da je važno da se unapredi dijalog između Beograda i Sarajeva, da dođe do veće iskrenosti i poverenja i veće spremnosti na zajedništvo.

On je rekao i da su specijalni odnosi definisani u Dejtonu između Srbije i RS, dugo vremena bili posmatrani kao prepreka u razvoju odnosa dve zemlje što je, kako kaže, potpuno pogrešno.

On je naveo da ono što sada treba da bude u fokusu jeste budućnost, a prioriteti autoput Beograd-Sarajevo, bolje infrastrukturno povezivanje, snažnija ekonomska saradnja, rekao je Crnadak.

Prema njegovim rečima, Srbiju i BiH vežu identični spoljnopolitički ciljevi, podsetivši da i Srbija i BiH žele u Evropsku uniju.

“Uveren sam da će evropski okvir staviti tačku na sve loše stvari”, rekao je Crnadak.

Povezani članci

Predlog Komisije o novoj metodologiji proširenja 5. februara, kažu izvori

EWB

Majstorović: Srbija da u naredne dve godine ubrza reforme

EWB

Lideri Zapadnog Balkana se sastali sa zvaničnicima EU, fokus razgovora bilateralni odnosi

EWB