fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić i Dimitrov: Srbija i Makedonija su prijatelji

Nikola Dimitrov i Ivica Dačić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

NIŠ – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se bezbednosna saznanja do kojih je došla Srbija ne odnose na makedonsku vladu, već na bezbednosni sektor, uz uplitanje stranog faktora.

Dačić je rekao da je sastanak sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim bio konstruktivan i otvoren i dodao da mu je preneo bezbednosna saznanja srpskih kontraobaveštajnih službi.

“Naša saznanja su izazvala našu reakciju da smo želeli da izbegnemo mogućnost da nastane trajna šteta u našim odnosima u smislu da Srbija bude optužena za izazivanje nemira i za destabilizaciju Makedonije”, rekao je Dačić novinarima u Nišu.

On je naglasio da su Srbija i Makedonija prijatelji, da treba tako i da ostane, te da treba da se sačuvaju od toga da budu kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa.

Dačić je ponovio da se osoblje ambasade Srbije vratilo u Skoplje a da će se ambasador vratiti 31. avgusta i odmah zatražiti prijem kod predsednika vlade Zorana Zaeva te da će se nastaviti komunikacija o svim otvorenim pitanjima.

On je naglasio da je Dimitrovu ukazao na saznanja srpskih bezbednosnih službi.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je precizirao da se saznanja srpskih bezbednosnih službi ne odnose na makedonsku vladu ili neko konkretno ministarstvo u Skoplju, već na bezbednosni sektor.

“Naravno, u svemu tome uz učešće stranog faktora. Mogu da vam kažem koji je to strani faktor, ali neću. Ovde je reč da se to više ne dešava, da ne budemo kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa”, rekao je Dačić i ponovio da Srbija ne želi da bude optužena ili se spominje negativan uticaj Srbije na unutrašnja dešavanja u Makedoniji.

Dimitrov: U obavestajne aktivnosti nije upletena naša vlada

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov izjavio je danas da u obaveštajne aktivnosti zbog kojih je Srbija povukla svoje diplomate iz Skoplja na konsultacije, nije bila upletena makedonska vlada.

On je rekao da se Makedonija zalaže da region ide napred, da se raduju uspehu Srbije, te da je ubeđen da se i Srbija raduje kada Makedonija ima uspeh.

“Obaveštajna aktivnost je delikatna aktivnost, ali je važno da nije upletena makedonska vlada. Mi gradimo zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost”, rekao je Dimitrov.

On je podsetio da je Makedonija nedavno imala političku krizu i da su tu krizu iskoristili kao novu šansu da se ide napred, tako da očekuje da će i rezultat ove krize biti bolji odnosi sa Srbijom.

Upitan kako će se Makedonija odnositi prema pitanju prijema Kosova u UNESCO, on je rekao da je to važno pitanje za Makedoniju, Srbiju, ali i celu Evropu.

“Makedonija je multietničko društvo i moramo biti pažljivi kada donosimo odluke. Sigurno je samo da će svaka odluka biti u interesu Makedonije”, naglasio je Dimitrov.

Dačić: Nismo menjali odluku o imenu Makedonije

Dačić je izjavio da Srbija nije menjala odluku što se tiče imena pod kojim priznaje Makedoniju.

On je nakon sastanka sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim rekao da je važno da se dve zemlje ponašaju otvoreno i iskreno.

“Nas boli što smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, što nam je zamerila Grčka koja inače nije priznala Kosovo, dok je Makedonija to učinila”, rekao je Dačić i podsetio da je Kosovo priznala prethodna makedonska vlada, a ne vlada Zorana Zaeva.

“Bez obzira na sve, mi nismo menjali našu odluku”, poručio je šef srpske diplomatije.

On je dodao da odluka Makedonije neće biti ta koja će prevagnuti i da je cilj da se potencira na tome da nema ni gubitnika ni pobednika u regionu, već da ceo region ide napred.

Povezani članci

Evropska narodna partija i Fides glasali za brisanje afera iz izveštaja o Srbiji, ostali mahom za ostanak

EWB

Fabrici: Uslovi za članstvo Srbije u EU jasni i postojani

FoNet

Evropska komisija: EU očekuje dalji napredak Srbije na evropskom putu

EWB