fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: EU da se izjasni o promeni Ustava u delu pravosuđa

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Ivica Dačić zatražio je danas od predstavnika Evropske unije, Saveta Evrope, OEBS i zapadnih diplomata da iskažu svoj jasan stav – da li od Srbije traže promena Ustava koje se tiču oblasti pravosuđa ili ne, kao i da to kažu opozicionim strankama koje se protive tim promenama, a sa njima su u kontaktu, prenosi FoNet. 

Dačić je, na javnom slušanju o promenama Ustava u oblasti pravosuđa, u organizaciji skupštinskog odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a kome su prisustvovale strane diplomate, istakao da ne bi voleo da se priča o toj temi, a jedan je od uslova za napredovanje Srbije u evropskim integracijama, pretvori u političku borbu vlasti i opozicije.

“Ovo nije domen političke borbe, ovo je domen priče o nezavisnosti pravosuđa, konstatovao je on i dodao da je paradoks da se te opozicione stranke, koje se predstavljaju kao proevropske, protive promenama Ustava, iako bi “trebalo biti prve koje to traže”. Paradoks je da je Skupština najviše za promenu Ustava, a oni kojih se to tiče – sudije i tužioci, ne izražavaju podršku tim promenama. Najveće kritike imamo od onih kojih se to tiče”, rekao je Dačić.

Kako je naglasio, predstavnici EU ćute o svemu, iako se izmene Ustava rade u skladu sa preporukama EU i zato treba da se u javnosti čuje i njihov stav, da li to traže od Srbije ili ne.

“Ako ne, da ne potežemo “tešku artiljeriju” bez razloga”, ukazao je Dačić, podsećajući da je promena Ustava težak i komplikovan posao.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da su promene Ustava uslov za dalju reformu pravosudnog sistema i jedan od prioriteta u procesu pristupanja EU, a njima se uspostavlja bolji sistem predlaganja i izbora sudija i tužilaca, sa pravičnom procedurom izbora, istim uslovima za sve kandidate i otvorenosti prema javnosti.

Javnom slušanju prisustvovali su predstavnici Delegacije EU, Saveta Evrope, OEBS, kao i ambasada SAD, Velike Britanije, Grčke, Španije, Holandije, Austrije, Nemačke i Finske

Povezani članci

Pantelić: Kataloniji i Kosovu nedostaje crnogorski rukopis

EWB

Dačić o Rezoluciji Evropskog parlamenta: Kritički delovi u najvećoj meri bez osnova

EWB

Vučić sa ambasadorima EU o integracijama

EWB