fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: EU je ovde popularnija nego u nekim zemljama EU

Konferencija "Evropa u više brzina - Zapadni Balkan u rikverc"; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Nova vlada će u pogledu spoljne politike zadržati prioritete koje je imala do sada, ostajemo pri evropskom putu Srbije što ne znači samo pregovore o članstvu već i harmonizaciju društva sa vrednostima EU što je još važnije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić se video porukom uključio u otvaranje konferencije “Evropa u više brzina – Zapadni Balkan u rikvercu” rekavši da se evropske integracije u Srbiji ne vode zbog EU, već zbog građana Srbije.

“Prioriteti Srbije će biti mir i stabilnost u regionu, redefinisanje odnosa sa velikim silama poput SAD i Velike Britanije, ali i održavanje odnosa sa Kinom i Rusijom. Prioriteti će biti i negovanje tradicionalnih prijateljstva koji su započeti u Pokretu nesvrstanih, dakle zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike”, rekao je Dačić.

On je rekao da su zemlje Zapadnog Balkana pod uticajem svih velikih izazova koji se dešavaju u svetu, poput Bregzita, izbora Trampa, krize EU.

“EU je ovde popularnija nego u nekim zemljama članicama, mi i dalje vidimo EU kao najbolji način udruživanja, a ona je i stabilizirajući faktor za zemlje Balkana jer se ulazak u EU postavlja kao zajednički cilj”, naveo je Dačić.

On je dodao da “Berlinski proces raduje, jer pokazuje da velike zemlje drže zapadni Balkan na svojoj agendi”.

Dačić je rekao da je glavna reč na sastancima Berlinskog procesa povezivanje, ekonomsko, infrastrukturno, političko.

“Mislim da treba da bude više političkog povezivanja kako bi rešili sukobe iz prošlosti i definisali zajedničke interes i tako se Briselu pokazali kao jedinstveniji region”, rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija ima dosta primedbi na odnos EU prema procesu integracije, jer se “svaki naš korak meri u poglavlju 35 – dijalog sa Prištinom”.

“Mislim da EU ne gleda pravedno i da se olako daju negativne ocene o Srbiji, dok se tolerišu oni koji doprinose stvaranju tenzija na Balkanu”, naveo je Dačić dodavši da to ne menja evropski put Srbije.

On je zaključio da Srbija želi da bude faktor bezbednosti u regionu, što će biti i politika nove vlade.

Povezani članci

Bilčik: Dokument o izbornim uslovima solidan, krajnje vreme za konkretne korake

EWB

Vučić: Završiću posao sa EU do kraja mandata

EWB

Dačić i Fabrici: Članstvo u EU prioritet, iskreni odnosi

EWB