fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Dačić: Imamo različita gledaišta po pitanju NATO bombardovanja , ali i obavezu da sarađujemo

Novo sedište NATO-a u Briselu; Foto: NATO

BEOGRAD – Saradnja i dijalog Srbije i NATO-a je od velike važnosti za čitav region Zapadnog Balkana, rečeno je na uvodnom panelu drugog dana Osme Beogradske NATO nedelje koju organizuje Centar za evroatlantske studije.

Prisutnima se prvi obrato Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, koji je naglasio da Srbija nastoji da sve barijere u odnosima prevaziđe i ukloni. On je rekao da je u mandatu trenutne Vlade, Srbija sebe afirmisala kao partner i izvoznik bezbednosti, a imajući u vidu rezultate izbora nema sumnje da će i nova vlada nastaviti ovaj kurs.

“Srbija nastoji da sa svima razvija to bolje odnose na način da to predstavlja dvosmernu ulicu. Članstvo u EU i reforme predstavlja strateški cilj”, istakao je Dačić i dodao da Srbija učestvuje u bezbednosnoj saradnji sa EU bez čekanja da postane njen član.

Dačić je rekao da Srbija snažno afirmiše članstvo EU svih svojih suseda i pozdravljaju svaki napredak, a saradnja i povezivanje sa njima nema alternativu iz ekonomskih razloga.

“Imamo različita gledaišta po pitanju NATO bombardovanja 1999. godine, ali imamo obavezu da saradnjom zajedno održavamo region stabilnim”, rekao je Dačić i dodao da je Srbija opredeljana za dalju saradnju sa Alijansom i članicma pojedinačno što predstavlja “dve strane istog novčića”.

Panelistima se obratila i nova pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, Baiba Brize koja je istakla da je saradnja Srbije i NATO jedna od najaktivnijih.

“Odnosi NATO i Srbije zasnivani su na Akcionom planu o individualnom partnerstvu (IPAP) i on je u potpunosti u skladu sa srpskim spoljnopolitičkim interesima”, rekla je Braize i dodala da istraživanje javnog mnjena pokazuje da ima prostora za bolju informisanost građana o ovoj saradnji.

Ona je istakla da situacija sa COVID-19 panedmijom nije stvorila bezbednosnu krizu među NATO članicama i partnerima, već naprotiv, ona je sve njih približila pružanjem uzajamne pomoći kako bi se izborili sa ovim pretnjama.

Potpredsednik Narodne skupštine Srbije, Vladimir Marinković je takođe istakao značaj saradnje Srbije i sa NATO-om, a po njegovom mišljenju, ta saradnja znači stabilnost i da je zemlja “dostigla visok nivo demokratije i poštovanje ljudskih prava”.

“Ohrabruje činjenica da ima 14% ljudi u Srbiji sa kojima može da se promoviše saradnja sa NATO-om”, rekao je Marinković i dodao da je od strateškog značaja za Srbiju saradnja u oblasti obrazovanja, ekonomije, kao i privlačenje stranih investicija.

Marinković je naglasio i važnost uloge SAD-a kada je u pitanju razvoj i stabilnost regiona Zapadnog Balkana. On je istakao da je specijalni izaslanik predsednika Trampa, Ričard Grenel, uneo novi duh i mnogo doprineo da se dijalog sa Prištinom obnovi.

“Možda jeste teški trenutak zbog pandemija, ali je dobro da se saradnja sa NATO i SAD unapredi. Srbija zaslužuje saradnju sa SAD i mnogo radimo na tome, i ako se to možda ne vidi, i želja nam je da taj odnos bude na nivou Prvog i Drugog svetskog rata”, naglasio je Marinković.

Ambsador Kraljevine Holandije Žil Bešor Pluh naglasaio je važnost diskutije o ovim temama.

“Svi imamo zajedničke ciljeve, dijalog je veoma važan, jer ima puno međunarodnih misija sa kojima sarađujemo. Veoma je važno razvijati dijalog saradnje Srbije sa NATO”, rekao je Pluh.

Pluh je istako i važnost Evropskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (ERCC), kao organa koji koordinira sve napore u borbi protiv vanrednih situacija. On je naveo primer svoje zemlje koje je pomogla transport humanitarne pomoći koje je Crna Gora kupila u Kini.

“Takođe, potpomažemo svaku vrstu debate o ovoj temi i trudimo se da promenimo percepciju o NATO. Trudimo se da čujemo šta javnost u Srbiji misli o NATO kako bi mogli da razvijemo tu debatu”, naveo je Pluh.

U kratkom video obraćanju, ambsador SAD-a Entoni Godfri je naglasio da je partnerstvo NATO-a i Srbije rezultat obostranog konsenzusa i dodao je da ta saradnja naglašava povezanost u oblastima poput saradnje u odgovoru na vanredne situacije, demilitarizacije, kao i saradnje u oblasti nauke.

Povezani članci

Šormaz: Stoltenberg pozitivno ocenio saradnju Srbije i NATO-a na Parlamentarnoj skupštini NATO-a

EWB

Ildem: Međusobno poverenje je preduslov za partnerske odnose

Nikola Burazer

Dačić: Uska veza između proširenja EU i očuvanja bezbednosti

EWB