fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić i Joksimović sa Mekalisterom

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom o aktuelnom trenutku i daljim koracima u evropskim integracijama.

Takođe, razgovarano je o situaciji u regionu, saradnji sa Evropskim parlamentom, kao i o najaktuelnijim spoljnopolitičkim pitanjima iz okruženja EU i Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom razgovora još jednom potvrđena nedvosmislena podrška Srbiji na putu evrointegracija i podvučen značaj reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Dačić je naglasio da će Srbija nastaviti da realizuje svoje spoljnopolitičke prioritete, pri čemu je članstvo u EU strateško opredeljenje Vlade, a takođe, i regionalna stabilnost, te da je Srbija odlučna da svojom konstruktivnim delovanjem nastavi da pruža značajan doprinos stabilnosti i očuvanju mira u regionu.

Nakon sastanka sa Dačićem, Mekalister se sastao sa ministarkom za evropske Jadrankom Joksimović.

Joksimović je posle sastanka sa Mekalisterom izjavila da očekuje da će do kraja godine Srbija dobiti potvrdu zemalja članica da otvori još tri poglavlja – poglavlje 6 o pravu privrednih društava, poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama.

Srbija je, kaže, za ta poglavlja već spremna, a pripremaju se još dva koja takođe mogu biti otvorena.

Ocenivši da je sastanak sa Mekalisterom bio dobar, kao i uvek, ona je navela da je sa njim osim o procesu evropskih integracija razgovarala i o sprovođenju akcionog plana za poglavlje 23, što je jedan od repera da se oceni napredak u oblasti vladavine prava.

Ukazujući da je Mekalister u međuvremenu postao i predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP i lično se založio da ostane izvestilac za Srbiju, što, kaže, nije uobičajena praksa, Joskimović ističe da to pokazuje njegovu dobru volju i spremnost da na pozitivan način učestvuje u evropskim integracijama Srbije.

Ministarka se osvrnula i na dešavanja u regionu, navodeći da je Srbija pokazala spremnost i volju za dobre i otvorene odnose.

“To moraju da pokažu i ostali jer jednostrani dobri potezi jesu poželjni, ali neće dovesti do krajnjeg rezultata, koji bi bio dobra saradnja. Očekujemo i vidimo naznake nekih pozitivnijih tonova, ali to je zaista zadatak za sve nas u regionu”, rekla je Joksimović.

Iako dešavanja u regionu dodatno opterećuju atmosferu ili nisu možda toliko povoljna i stimulativna za proceš evropskih integracija, Srbija i Ministarstvo za evropske integracije rade svoj posao u interesu građana, kaže ministarka.

“Nekad će to ići brže, nekad sporije, ali nema potrebe za frustracijama, mi radimo dobar posao, mi smo ozbiljan kandidat i Mekalister je to i primetio. Mislim da je za nas dobro da nastavimo taj ozbiljan rad na reformama”, zaključila je Joksimović.

Nakon ovih sastanka, Mekalister bi trebalo da se sastane sa predstavnicima opozicije, dok je za sutra zakazan sastanak sa predstavnicima civilnog društva.

Povezani članci

Junker: Važna mi je suština, ne određivanje datuma

EWB

Brnabić: Nismo fokusirani na brojeve, već na reforme

EWB

Joksimović: Evropska komisija pružila dokaz da je Zapadni Balkan značajan za EU

EWB