fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Međustranački dijalog nije realan do kraja godine

Ivica Dačić; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Posle donošenja budžeta razgovaraćemo sa predstavnicima evropskih institucija kako bi se utvrdilo koji su dalji koraci u nastavku međustranačkog dijaloga u Srbiji, izjavio je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, prenosi FoNet.

Na pitanje o porukama predstavnika Evropske Unije o nastavku međustranačkog dijaloga u Srbiji, Dačić je odgovorio da bi prvo morao da se upozna sa obavezama koje Skupština ima tim povodom, šta podrazumeva druga faza i ko sve u njoj učestvuje, dodajući da su se okolnosti promenile.

“Posle donošenja budžeta razgovaraćemo sa predstavnicima evropskih institucija, da vidimo koji bi bili dalji koraci u svemu tome. Nije hitno da se sad o tome raspravlja, pošto su parlamentarni izbori za dve godine”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nije realno očekivati da do kraja godine počnu bilo kakve aktivnosti na tom planu jer rad parlamenta nije uslovljen time.

Kolegijum Skupštine Srbije utvrdio je na današnjoj sednici pravila o unapređenju rada, a neka od njih su da nema više donošenja zakona po hitnom postupku, osim izuzetaka kad su u pitanju interesi države, kao i da zakon u budžetu više neće biti spajan sa drugim tačkama dvevnog reda, izjavio je danas predsednik parlamenta Ivica Dačić.

On je, na konferenciji za novinare, najavio da će, ukoliko Vlada Srbije ove nedelje donese predlog zakona o rebalansu budžeta, sledeće sedmice trebalo da bude održana sednica Skupštine na tu temu, i sa dvostrukim vremenom za raspravu.

Dačić nije mogao da precizira kada će na dnevnom redu biti izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se najavljuje u medijima, objašnjavajući da to zavisi od Vlade, kada će ga dati u proceduru, ali da sigurno neće biti spajan sa raspravom o rebalansu budžeta.

Prema njegovim rečima, Kolegijum Skupštine, koji čine predsednik, potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa, saglasio se oko dinamike rada, a jedan od zaključaka je povećana aktivnost odbora, koji će morati da razmatraju ne samo pristigle zakonske predloge, nego i “određena aktuelna pitanja” iz oblasti za koju su nadležni, a moraće i da o svakom zakonu organizuju javna slušanja.

“Dogovorili smo se da rasprava na sednicama Skupštine bude efikasnija i da se trudimo da dižemo ugled parlamenta. Na redovnim sednicama Kolegijuma analiziraćemo sve što može da se popravlja”, zaključio je Dačić.

Povezani članci

Knajsl za DW: Cilj austrijskog predsedavanja EU približavanje jugoistočne Evrope

EWB

Joksimović i ambasadorka Portugala razgovarale o prioritetima portugalskog predsedavanja EU

EWB

Civilni sektor: Optimističan razgovor sa Mogerini

EWB