fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić i Mikser za dalje jačanje saradnje, posebno ekonomske

Sven Mikser i Ivica Dačić; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

BEOGRAD – Bilateralni odnosi Srbije i Estonije su dobri i prijateljski, a prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Estonije Sven Mikser su konstatovali i da se odvija kontinuiran politički dijalog.

Kako je navedeno u saopštenju, u razgovoru je prepoznat i zajednički interes za dalje produbljivanje i jačanje svih vidova bilateralne saradnje, naročito u ekonomskoj sferi.

Dačić se zahvalio na dosadašnjoj podršci Estonije evropskim integracijama Srbije i preneo očekivanje da će se ona nastaviti i ubuduće.

Ministar Mikser je pozitivno ocenio nastavak sveobuhvatnih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i ponovio spremnost Estonije, koja u drugoj polovini godine predsedava Savetu Evropske unije, za nastavak podrške evropskim integracijama Srbije i u daljem toku pregovaračkog procesa.

U razgovoru su razmenjena mišljenja u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine i aktuelnim pitanjima u regionu.

Dvojica ministara razgovarala su i o migrantskoj krizi, kao i o drugim međunarodnim temama.

Dačić je izjavio da Srbija ne želi da razmišlja o mogućem konfliktu Rusije i NATO i smatra da mora da usledi politika popuštanja, jer je alternativa tome totalni rat.

“Ne želimo uopšte da imamo takav crni scenario, da razmišljamo o tome. Nadam se da su svesni toga da mora da usledi politika popuštanja jer je alternativa tome jedan totalni rat što mislim da nikome ne pada napamet”, rekao je Dačić, i dodao da je želja Srbije da “odnosi otopljavaju i da ne bude velikih ratnik konflikata i dejstava”.

Mikser je naveo da unutrašnji razlozi EU ne treba da stvaraju bilo kakve prepreke.

“Ako zemlja odluči da se kreće ka EU onda je to odnos između te zemlje i EU, a ako zemlja odluči da ide u NATO, onda je to odnos između NATO-a i te zemlje”, rekao je Mikser.

Kako kaže, veruje da je to suvereni izbor svake zelje.

“U našem susedstvu, na Baltiku, imamo zemlje koje su članice EU i one koje to nisu. Imamo zemlje članice NATO-a i članice koje su izabrali drugačiji bezbednosni aranžman i mi u potpunosti to poštujemo i prihvatimo”, rekao je Mikser.

Povezani članci

Revizori razmatraju podršku EU vladavini prava na Zapadnom Balkanu

EWB

Evropska komisija potvrdila ukidanje restrikcija na izvoz medicinske opreme iz EU na ZB

EWB

Srbija ponovo jedina iz regiona koja se nije uskladila sa merama EU protiv Rusije

EWB