fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić i Mikser za dalje jačanje saradnje, posebno ekonomske

Sven Mikser i Ivica Dačić; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

BEOGRAD – Bilateralni odnosi Srbije i Estonije su dobri i prijateljski, a prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Estonije Sven Mikser su konstatovali i da se odvija kontinuiran politički dijalog.

Kako je navedeno u saopštenju, u razgovoru je prepoznat i zajednički interes za dalje produbljivanje i jačanje svih vidova bilateralne saradnje, naročito u ekonomskoj sferi.

Dačić se zahvalio na dosadašnjoj podršci Estonije evropskim integracijama Srbije i preneo očekivanje da će se ona nastaviti i ubuduće.

Ministar Mikser je pozitivno ocenio nastavak sveobuhvatnih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i ponovio spremnost Estonije, koja u drugoj polovini godine predsedava Savetu Evropske unije, za nastavak podrške evropskim integracijama Srbije i u daljem toku pregovaračkog procesa.

U razgovoru su razmenjena mišljenja u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine i aktuelnim pitanjima u regionu.

Dvojica ministara razgovarala su i o migrantskoj krizi, kao i o drugim međunarodnim temama.

Dačić je izjavio da Srbija ne želi da razmišlja o mogućem konfliktu Rusije i NATO i smatra da mora da usledi politika popuštanja, jer je alternativa tome totalni rat.

“Ne želimo uopšte da imamo takav crni scenario, da razmišljamo o tome. Nadam se da su svesni toga da mora da usledi politika popuštanja jer je alternativa tome jedan totalni rat što mislim da nikome ne pada napamet”, rekao je Dačić, i dodao da je želja Srbije da “odnosi otopljavaju i da ne bude velikih ratnik konflikata i dejstava”.

Mikser je naveo da unutrašnji razlozi EU ne treba da stvaraju bilo kakve prepreke.

“Ako zemlja odluči da se kreće ka EU onda je to odnos između te zemlje i EU, a ako zemlja odluči da ide u NATO, onda je to odnos između NATO-a i te zemlje”, rekao je Mikser.

Kako kaže, veruje da je to suvereni izbor svake zelje.

“U našem susedstvu, na Baltiku, imamo zemlje koje su članice EU i one koje to nisu. Imamo zemlje članice NATO-a i članice koje su izabrali drugačiji bezbednosni aranžman i mi u potpunosti to poštujemo i prihvatimo”, rekao je Mikser.

Povezani članci

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU

EWB

Članstvo u EU nema alternativu za Zapadni Balkan

EWB

Fon Kramon osudila vlasti u Srbiji, Vučić reagovao

EWB