fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić najavio proširenje članstva RIK-a sledeće nedelje, rok bio 17. novembar

Dačić sa Kukanom i Flekenštajnom, novembar 2021; Foto: Socijalistička partija Srbije

BEOGRAD – Na današnjem sastanku, posrednici u međustranačkom dijalogu Eduard Kukan i Knut Flekenštajn i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić razgovarali su o primeni mera dogovorenih 18. septembra, između ostalog i o izboru dodatnih članova Republičke izborne komisije.

Kako je navedeno u saopštenju na sajtu Narodne skupštine, Dačić je informisao posrednike da će dodatni članovi RIK-a biti izabrani sledeće nedelje. To znači da će ova mera biti sprovedena sa oko dve nedelje zakašnjenja, jer je bilo dogovoreno da će ona biti primenjena u roku od 60 dana od kraja druge runde međustranačkog dijaloga. To znači da je rok bio 17. novembar.

Kako je navedeno u sporazumu koji je vlast potpisala sa delom opozicije u dijalogu bez posredovanja, vanredni parlamentarni izbori biće raspisani 15. februara, a održani 3. aprila, zajedno sa redovnim predsedničkim i beogradskim izborima.

Prema dogovoru između Ivice Dačića i “kofasilitatora” koje su, osim Kukana i Flekenštajna, činili i poslanici u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, trenutnom sastavu RIK-a, koji čini predsednik i 16 članova, biće dodato još 6 članova, i to tri iz koloseka međustranačkog dijaloga uz posredovanje i koloseka bez posredovanja.

Veći deo stranaka koji je bojkotovao prošlogodišnje izbore odbio je do sada da učestvuje u ispunjavanju mera koje su dogovorene u septembru, ocenjujući ih kao nedovoljne da poprave izborne uslove u Srbiji. Za sada ne postoje naznake da bi to moglo da se promeni kada je reč o proširenom sastavu Republičke izborne komisije.

Ivica Dačić takođe je informisao Kukana i Flekenštajna da je formirano Privremeno nadzorno telo za praćenje medija u izbornoj kampanji.

Podsećamo, u dokumentu usvojenom u septembru stajalo je da je “realan rok” za uspostavljanje Privremenog nadzornog tela 30 dana. Konstitutivna sednica ovog tela održana je tek 19. novembra, 62 dana nakon usvajanja dokumenta.

U Privremeno nadzorno telo odbili su da uđu predstavnici opozicije koji su ove nedelje najavili zajednički izlazak na izbore, a koji su okupljeni oko Demokratske stranke, Narodne stranke, Stranke slobode i pravde i Pokreta slobodnih građana.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) trebalo bi da konsultuje Privremeno nadzorno telo pri izradi obavezujućeg pravilnika za RTS i RTV, preporuka za privatne televizije i nove metodologije praćenja rada medija. Da je Privremeno nadzorno telo otpočelo rad u predviđenom roku, do 18. oktobra, i ovi dokumenti, za koje je određen rok od najviše 30 dana, bili bi spremni. Na njih se, međutim, još uvek čeka.

Dačić je takođe obavestio Kukana i Flekenštajna da su zakoni koji treba da se promene u skladu sa dogovorom stavljeni na javnu raspravu – u pitanju su Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike. Ovi zakonski predlozi biće na javnoj raspravi do 13. decembra.

Mere dogovorene u septembru takođe predviđaju izmene Zakona o elektronskim medijima u roku od 60 dana od okončanja poslednje runde dijaloga, što je isto bio 17. novembar. Prema tome, i ovaj rok nije ispoštovan.

Predsednik Narodne skupštine još jednom je podvukao da će sve što je dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga biti implementirano, navodi se u saopštenju.

Jedna od mera navodila je da “odgovorne vlasti” treba da imaju dovoljno procedura na raspolaganju da spreče i istraže pritiske na glasače i da će se “odmah” pristupiti koordinaciji “relevantnih vlasti”. Ne posotje podaci o ispunjavanju ove mere.

Povezani članci

Joksimović: Pozitivna slika i ocena Srbije u EU

EWB

Manjinska politika u Srbiji: Veliki značaj, mali pomak

EWB

Vučić: Razgovarao sam sa Gojković, sednica parlamenta možda sledeće nedelje

EWB