fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Nastavak dijaloga vlasti i opozicije početkom naredne godine

Ivica Dačić; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima biti nastavljen početkom sledeće godine, prenosi FoNet.

“Dogovorili smo se da nakon usvajanja budžeta napravimo razgovor sa predstavnicima Evropskog parlamenta, da vidimo ko su njihovi predstavnici u dijalogu, da se dogovorimo o temama, vremenu kada će taj dijalog početi, a sigurno je da će to biti početkom sledeće godine”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, on nije bio poslanik u prethodnom sazivu parlamenta, ali je, koliko mu je poznato, 90 odsto onoga što je dogovoreno implementirano izmenama raznih zakona, donošenjem podzakonskih akata.

“Sve ono što je dogovoreno na neki način je sprovedeno”, istakao je Dačić i dodao da je dogovorom bivše predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera predviđeno da Evropski parlament pomogne u drugoj fazi međustranačkog dijaloga.

Dačić je istakao da će se druga faza dijaloga, prema onome što je već dogovoreno, održati nakon parlamentarnih izbora.

“Dogovoreno je da se druga faza međustranačkog dijaloga obavlja nakon parlamentarnih izbora do održavanja sledećih izbora. Taj dogovor ostaje, ali niko nije očekivao da će dijalog biti nastavljen u ovih mesec dana od kada smo krenuli da radimo“, rekao je Dačić i dodao da dijalog ne organizuje EU.

On je naglasio da je potrebno da se razgovara i o formatu dijaloga s obzirom na to da neke stranke iz opozicije nisu više u parlamentu.

Zamenik šefa poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da je nejasno kada će dijalogavlasti i opozicije o izbornim uslovima biti nastavljen, kao i da su 13. decembra prošle godine usvojeni neki zaključci.

“Jedan od tih zaključaka je bio da ćemo o zahtevima i predlozima koje smo mi tada davali u prvoj fazi dijaloga razgovarati odmah nakon izbora. To je bio za nas jedan od glavnih razloga zašto smo uopšte prihvatili da učestvujemo na ovim nefer i nedemokratskim izborima”, rekao je Imamović.

Ukazavši da je od izbora prošlo šest meseci, a dijalog nije nastavljen, Imamović je naveo da je očigledno da vlast troši vreme kako bi nedemokratski sistem dovela do izborne godine, a potom koristila izgovor kako se sistemski zakoni ne mogu menjati u izbornoj godini.

On je rekao da “sve ovo dokazuje da organizator dijaloga mora biti EU, ali i da ona mora da vrši monitoring, kao i da bude garant da će se ono što bude dogovoreno i sprovoditi”.

“Pozvaćemo EU da ne otvara nijedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom sve dok se dogovoreni mehanizmi za unapređenje izbornih uslova i za stvaranje uslova za slobodne, fer i demokratske izbore u potpunosti ne implementiraju”, zaključio je Imamović.

Povezani članci

Joksimović i ambasadorka Portugala razgovarale o prioritetima portugalskog predsedavanja EU

EWB

Fon Kramon: Sve više govora mržnje u srpskom parlamentu, nema napretka ka EU

EWB

SzS i PSG sa predstavnicima EPP: Dijalog bez rezultata, nema uslova za fer izbore

Tanjug