fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Nastavak međustranačkog dijaloga u martu

Ivica Dačić; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić saopštio je da je jutros razgovarao sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove EP (AFET) Dejvidom Mekalisterom i da je načelno dogovoreno da se međustranački dijalog nastavi u martu, kao i da u narednih desetak dana treba da se odrede tehnički detalji kao što je njegov format i teme, prenosi N1. 

“Ja sam predložio 1. mart kao početak dijaloga, ne znam da li će odgovarati svima”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Kako je EWB već pisao, bivši poslanici u Evropskom parlamentu sa velikim iskustvom kada je reč o Srbiji i Zapadnom Balkanu, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, učestvovaće u nastavku dijaloga.

Dačić je  danas potvrdio da će se u dijalog ponovo uključiti kao predstavnici EP  Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Pročitaj još: Bivši evroposlanici Kukan i Flekenštajn se vraćaju u dijalog vlasti i opozicije

“Tanja Fajon i Vladimir će ostati deo dijaloga jer se nalaze na funkcijama koje su povezane sa Srbijom, rekao je Dačić, navodeći da će njih dvoje u dijalogu učestvovati “na daljinu”, zbog pandemije koronavirusa.

Mekalister: EP spreman za drugu fazu međustranačkog dijaloga

“Evropski parlament spreman je da počne drugu fazu međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Srbije koji smo započeli u oktobru 2019”, izjavio je Dejvid Mekalister, predsedavajući Odborom za spoljne poslove EP (AFET) nakon razgovora sa Dačićem.

Prema njegovim rečima, od izbora u junu 2020. Narodna skupština i njen predsednik igranju centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog i izgradnju konsenzusa o ključnim pitanjima među političkim strankama.

“Poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova za naredne parlamentarne izbore su presudni za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i evropsku perspektivu zemlje”, naveo je Mekalister.

On je takođe rekao da će delegaciju EP predvoditi evroposlanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, ali će ponovo biti uključeni poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

“Četiri sadašnja i bivša poslanika u EP već su uspešno sarađivali tokom uspostavljanja međustranačkog dijaloga i njegove pve faze. Vlast u Srbiji, donosioci odluka i politički akteri trebalo bi da koriste međustranački dijalog kao platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima u vezi sa izbornim procesom, u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija”, rekao je Mekalister.

Mekalister je naglasio da interes građana i izgledi za demokratiju moraju imati prednost nad stranačkom borbom.

“Međupartijski dijalog je u najboljem interesu Srbije, posebno zbog svoje direktne veze sa sveobuhvatnim procesom članstva u EU”, zaključio je predsedavajući AFET-om Dejvid Mekalister.

Povezani članci

Fabrici: Za EU ključni napredak dijaloga i reforme u vladavini prava

EWB

PSG evropskim poslanicima: Podržavamo inicijativu o ekspertskim grupama, prvi smo je predložili

EWB

Lajčak sledeće nedelje u Beogradu i Prištini

EWB