Dačić: Očekujem da proces proširenja EU uđe u novu fazu

Ivica Dačić; Foto: Tanjug / Slobodan Miljević

BEOGRAD – U Beogradu je danas obeležen Dan srpske diplomatije, a potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Srbija predano radi na ostvarivanju punopavnog članstva u EU i da očekuje da proces proširenja uđe u novu fazu, gde bi, kako je rekao, Srbija doprinela da Unija postane snažnija.

Evropski put je spoljnopolitički prioritet Srbije, rekao je Dačić i dodao da, kada je o Kosovu reč, opredeljenost naše zemlje je da se to pitanje reši dijalogom bez favorizovanja.

Srbija, kazao je šef srpske diplomatije, nastavlja svoj evropski put u želji da se čvršće integriše u porodicu naroda kojoj pripada.

Ocenio je da pristupni proces ne odgovara dinamicii reformi koje Srbija sprovodi užurbano.

“Srbija predano radi na ostvarivanju punopravnog članstva u EU, očekujući da proces proširenja uđe u novu fazu, gde bi Srbija doprinela da Unija postane snažnija”, naveo je Dačić i dodao da zvanični Beograd veruje da je jedna od fundamentalnih vrednosti EU raznolikost i bogatstvo članica koje će se upotpuniti ulaskom Srbije.

“Ne nameravamo da izgubimo svoje vrednosti, koje su uvek bile evropske sa svojim osobenostima“, naglasio je Dačić.

Dačić je govreći o Kosovu rekao da je Srbija za nastavak razgovora.

„Demokratski kapacitet srpskog društva kroz unutrašnji dijalog dodatno učvršćuje legitimitet pozicije da kroz razgovore dođemo do rešenja, bez ucena. Dvosmernost procesa je veoma važan i očkeujemo da prištinske vlasti ispune svoj deo obaveza, kao nužnu pretpostavku ishoda kojem godinama težmo“, rekao je on.

Dačić je istakao da Srbija nastavlja da ulaže napore kako bi odnosi sa susedima bili na sto višem nivou, dodajući da Srbija smatra da dobra poslovna klima i čvršće ekonomske veze mogu biti korisne za proces pomirenja.