Region

Dacić: Ocekujemo da će sediste Sekretarijata TZ biti u BGD

Ivica Dačić i Johanes Han; Foto: Evropska komisija

TRST – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je uverenje da će samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u Trstu postići danas konsenzus da sedište Sekretarijata Transportne zajednice bude u Beogradu.

Dačić je obraćajući se liderima zemalja regiona i predstavnicima Evropske unije, poručio da je Evropska unija strateški cilj Srbije i dodao da je zbog toga izuzetno važno da nas, kako je rekao, EU dodatno podstakne da naš evropski put dobije jasnije vremenske okvire.

“Uveren sam da je od vitalnog interesa za ceo region to što će predsednici vlada danas odobriti Višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor ZB6”, naveo je Dačić.

Dodao je da će ekonomsko povezivanje pozitivno uticati i na politička kretanja. “Osnažićemo naše privrede, bolje se pripremiti za pristupanje EU, region će biti privlačniji za potencijalne investitore, očekujemo brži privredni rast, otvaranje novih radnih mesta i tehnološki napredak”, istakao je Dačić.

Realizacijom ovog Plana, ukazao je, unapredićemo naše izvozne kapacitete i osigurati konkurentnost na globalnom tržištu.

Dubljom ekonomskom integracijom šaljemo i jasnu političku poruku, kojom pokazujemo da je produbljivanje međusobne saradnje i prevazilaženje otvorenih problema u zajedničkom interesu svih nas, poručio je šef srpske diplomatije.

Istakao je da je Srbija pre samo nekoliko nedelja dobila novu nadu, ali se, kazao je, naši prioriteti nisu promenili – članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš glavni strateški cilj. “Sveobuhvatne reforme koje Srbija sprovodi u brojnim sektorima ukazuju na jasnu nameru da poboljšamo kvalitet života naših građana i, istovremeno, uspostavimo snažne institucije čiji rad je zasnovan na demokratskim principima i punom poštovanju vladavine prava”, kazao je Dačić.

Podsetio je da je Srbija do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja i očekuje da ćemo do kraja godine otvoriti još najmanje tri.

Ovo svakako predstavlja pohvalan rezultat, ali smatramo da naša dostignuća i posvećenost treba da budu u potpunosti prepoznati i da je potrebno da se dinamika pristupnih pregovora ne samo održi, već i ubrza, naveo je ministar.

“Vrednovanje napretka na osnovu individualnih zasluga je pristup Evropske unije koji svesrdno pozdravljamo. Napredak svakog od nas u procesu evropske integracije ne treba da predstavlja ograničavajući faktor, već, naprotiv, da pruži podsticaj ostalima u regionu. U tom duhu, nadam se da ćemo danas postići konsenzus da sedište Sekretarijata Transportne zajednice bude u Beogradu, koji je ocenjen kao daleko najbolji kandidat i u kome više decenije uspešno radi Transportna opservatorija za JIE”, naveo je Dačić.

Dačić je izrazio nadu da će Evropska unija nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja koja predstavlja jednu od njenih najuspešnijih politika.

“Svesni smo da se Evropska unija trenutno susreće sa brojnim izazovima i poteškoćama, ali EU dobro zna da je stabilnost našeg regiona ključna za stabilnost i bezbednost EU. Kao kredibilni partneri, spremni smo da pružimo svoj doprinos, naročito u regulisanju migrantske krize, kao i u borbi protiv terorizma, radikalizacije, ekstremizma i ksenofobije”, naveo je.

Istakao je da je samo zajedničkim i solidarnim pristupom moguće iznalaženje održivog i, trajnog rešenja za izazove koji su pred nama.

“Ne smemo da prenebregnemo činjenicu da se međunarodno okruženje brzo menja, da su nastale nove okolnosti, da i dalje traju stari konflikti, da izbijaju novi, da se menja intenzitet uticaja vodećih svetskih sila, da se rađaju nove, itd. To sve ne zaobilazi Srbiju niti Balkan i želimo da u procesima aktivno učestvujemo, sa skromnim, ali iskrenim namerama”, rekao je.

S obzirom na to da, kako je rekao, naša budućnost leži u EU, nadamo se da će nam parteri iz Unije pružiti mogućnost da damo doprinos i u debati o daljem oblikovanju EU.

“Evropska unija, kao najveći mirotvorni projekat modernog doba, ne može da bude kompletna bez balkanskog regiona, koji joj geografski, istorijski, politički, a pre svega vrednosno i kulturološki, pripada”, rekao je Dačić.

Dodao je i da je to osnovna poruka pisma koje su zemlje regiona uoči ovog Samita zajednički uputile visokoj predstavnici Mogerini, komesaru Hanu i našim kolegama – MIP-ovima EU.

Povezani članci

Makedonija i Bugarska potpisale Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji

EWB Saradnici

„Cela i slobodna“ Evropa samo sa Balkanom

EWB

Ilindenska Makedonija najmanje prihvatljivo rešenje za Atinu

EWB