fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Opozicija da ponudi članove tela za praćenje medija u kampanji

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić; Foto: FoNet

BEOGRAD –  Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da je na današnjem onlajn sastanku sa posrednicima Evropskog parlamenta za međustranački dijalog o izbornim uslovima u Srbiji, pozvana opozicija da da svoje predstavnike u privremeno telo za praćenje medija u kampanji, prenosi FoNet.

„Rekao sam da će državni organi sprovesti sve ono što smo se do sada dogovorili i što su tražili predstavnici EP, u cilju unapređenja izbornih uslova“, objasnio je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka.

Vlada je, kako je istakao, donela pravni okvir za formiranje privremenog tela za praćenje medija, čiju polovinu članova će činiti predstavnici opozicionih stranaka i koalicija, i onih koji su pristali na dijalog uz posredovanje EP, i onih koji su bili protiv, i u narednih nekoliko dana treba da daju svoje predloge, da bi sledeće sedmice on to zvanično predložio Ministarstvu kulture i posrednicima u dijalogu.

“U dogovoru sa “kofacilitatorima” ja ću predložiti ono što mi predloži opozicija. Vodiće se računa o relevantnosti političkih stranaka i grupacija. Nije moja uloga da kadriram, nego samo da pomognem u ovom procesu“, izjavio je predsednik Narodne skupštine.

Dačić je objasnio da je proširenje Republičke izborne komisije (RIK) sa novih šest članova i isto toliko zamenika iz redova opozicija koja nije u parlamentu, bila druga tema sastanka, ali da je za to potrebna i izmena zakona.

„Za to je potrebna izmena zakona, koji mora da uđe u hitnu proceduru i uz što kraću javnu raspravu. Ima i drugih izmena zakona i pravilnika koje će biti u narednom periodu. Naša je želja da ovaj dijalog dovedemo do kraja“, naglasio je Dačić, najavljujući da će do kraja nedelje biti održan sastanak radne grupe.

Povezani članci

Makron: 2025. nije automatski kriterijum

EWB

Preporuke POSP: Podrška otvaranju poglavlja, zabrinutost zbog slobode medija

Katarina Pavlović

Kmezić: Zapadni Balkan da se iskreno posveti reformama

EWB