fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Početak razgovora stranaka koje ne prihvataju posredovanje EU 26. aprila

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica DAčić najavio je da će razgovori stranaka koje ne prihvataju posredovanje Evropske unije u dijalogu o unapređenju izbornih uslova početi 26. aprila, prenosi N1. 

Dačić je rekao da će tom sastanku prisustvovati predstavnici Srpskog patriotskog saveta, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i pokreta Dosta je bilo, dodajući da je poziv uputio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Dačič je pozvao i ostale zainteresovane, posebno one koji ne prihvataju posredničku ulogu evroparlamentaraca, da se dijalogu priključe.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da ta stranka nije  predala platformu za pregovore o izbornim uslovima predsedniku Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću, jer je on druga strana u pregovorima, odnosno strana vlasti, prenosi FoNet. 

“Nema apsolutno nikakvog razloga da mi drugoj strani u pregovorima predajemo platformu. Narodna stranka ima platformu koju je izradila zajedno sa strankama i organizacijama koje su ostale u Udruženoj opoziciji Srbije i dobila je njihovo poverenje da ih predstavlja u pregovorima”, naveo je Jovanović.

On je dodao da će Narodna stranka u pregovorima nastupiti u ime Pokreta Slobodna Srbija, Državotvornog pokreta, Građanske platforme, Šumadijske regije i Demokratske zajedince vojvođanskih Mađara.

“Narodna stranka će učestvovati u predstojećim pregovorima i očekujemo da poziv dobijemo neposredno posle Uskrsa, kada bi pregovori trebalo da počnu i mi smo za to spremni”, naveo je Jovanović.

On je dodao  da je Evropska unija odlučila da se angažuje u pregovorima jer je bojkot pokazao da u Srbiji nema uslova za poštene izbore.

Đilas evroparlamentarcima: Ne počinjite dijalog ako će izmene biti kozmetičke

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas poručio je članovima tima za dijalog Evropskog parlamenta da bolje i da ne počinju dijalog ukoliko mu pristupaju sa idejom da se dogovore neke kozmetičke izmene, istakavši da neće učestvovati na izborima koji nisu izbori, prenosi FoNet.

„Ukoliko pristupate dijalogu sa idejom da se dogovore neke kozmetičke izmene bolje je da ga i ne počinjete. I do nas su, kao i do vas, došle informacije da pojedini predstavnici zemalja Evropske unije govore kako opozicija hoće na izbore i samo joj treba neki minimalni ustupak kroz dijalog da bi opravdala takvu odluku“, naveo je Đilas, a saopštila SSP.

On je poručio da kao predsednik najveće opozicione partije jasno kaže da je to laž i da „na izborima koji nisu izbori neće učestvova“.

Prema njegovim rečima, dijalog je poslednja šansa da se kroz postizanje dogovora o poštovanju zakona smanje tenzije u društvu i izbegne izlivanje narodnog nezadovoljstva na ulice.

„Mi kao stranka smo protiv takvog scenarija jer on sa sobom nosi velike opasnosti, ali i potencijalne žrtve. Ako do takvih događanja dođe, odgovornost će biti isključivo na režimu Aleksandra Vučića i onima koji takav režim podržavaju“, naveo je Đilas povodom teksta koji je tim EP zajedno potpisao i objavio u listu Blic u ponedeljak.

Navodeći da taj tekst predstavlja ozbiljan udarac dijalogu i pre nego je počeo, Đilas je ukazao da se u tekstu veliča uloga srpskog parlamenta u kome nema opozicije i u kome se opozicioni političari, ali i profesori, glumci,novinari, sudije, ljudi iz nevladinog sektora i svi koji se ne slažu sa totalitarnim režimom nazivaju nacistima, fašistima, izdajnicima, lopovima.

„Parlament u kome se na isti ili sličan način govori o poslanicima Evropskog parlamenta. Parlament u kome se ljudima sudi i presuđuje i u kome se onima koji drugačije misle crta meta ne čelu“, naveo je Đilas i dodao da se u tekstu veliča uloga Ivice Dačića, predsednika takvog parlamenta, čoveka koji je deo antievropskog režima Aleksandra Vučića.

 

Đilas je ocenio da se „veličanjem Ivice Dačića vređaju Aleksandar Obradović, Marija Lukić, Milan Jovanović, svi prebijeni na demonstracijama jula prošle godine, svi koji su ostali bez posla jer nisu prihvatili da glasaju za SNS, ali i svi ostali građani Srbije koji su direktne žrtve ovog režima“.

Povezani članci

Brnabić: Odnosi u regionu bolji nego ranije

EWB

Regionalna saradnja glavna tema sastanka u Helsinkiju

EWB

Izveštaj EU o Srbiji koji traži opozicija: Zašto je koristan i da li se može izraditi?

EWB