fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Dačić: Politika proširenja EU poseban izazov SRB i region

Ivica Dačić; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – U Beogradu se danas održava konferencija u okviru inicijative ”Beogradski strateški dijalog” na temu “Nova međunarodna realnost – Izazovi i perspektive”, koju je otvorio vršilac dužnosti premijera i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, poručivši da za Srbiju i region poseban izazov predstavlja politika proširenja EU i posledice i neizvesnosti koje to donosi.

Evropska unija se danas suočava sa krizom identiteta i preispitivanjem svrhe svoga postojanja, naveo je Dačić istakavši da je Srbija svesna svih tih brojnih izazova, kao i potrebe da se na nivou EU sprovede niz reformi, ali smatramo da je očuvanje kredibilne politike proširenja, zasnovane na jasnim i ujednačenim kriterijumima, ključno kako za region kome geografski pripadamo, tako i za celokupnu Evropu.

Podsetio je da je u Globalnoj strategiji bezbednosti Evropske unije, predstavljenoj u junu prošle godine, jasno navedeno da je politika proširenja strateško ulaganje u bezbednost i prosperitet Evrope, što nam, kako je rekao, pruža uveravanje da je i Unija svesna značaja svoje najuspešnije politike, koja bi trebalo da doprinese stabilnosti i napretku i našeg regiona i čitave Evropske unije.

“Međutim, bez obzira šta će se desiti u budućnosti, ostaće činjenica da model Evropske unije predstavlja najviše dostignuti stepen integracije u modernoj političkoj istoriji, kojim je omogućeno dugotrajno pomirenje evropskih naroda i zemalja različitog političkog, bezbednosnog i kulturološkog nasleđa”, naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je kazao da je stvoren održiv ekonomski i socijalni sistem koji obezbeđuje visok standard života za građane.

“Evropska unija je u značajnoj meri postala globalni primer saradnje i integracije kojim se prevazilaze krize i obezbeđuje mir i stabilnost. Zbog toga, Srbija i dalje definiše punopravno članstvo u Evropska unija kao strateški nacionalni cilj. Ono nije samo po sebi cilj, već evropsku integraciju vidimo prvenstveno kao instrument sprovođenja reformi i modernizacije u svim oblastima društva i države, kao i put za obezbeđenje održivog i trajnog mira, bezbednosti i poverenja u regionu”, naveo je.

Sastavni deo evropskog procesa Srbije, prema njegovim rečima, je i unapređenje regionalne saradnje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom nivou. “Želimo iskreno i konstruktivno da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima i zajednički sa susedima pronalazimo rešenja koja će biti trajna i održiva”, istakao je.

Srbija se, poručio je, zalaže za dijalog koji će nas usmeriti ka kreiranju boljeg političkog i ekonomskog ambijenta u regionu, a sve u cilju obezbeđivanja mira, stabilnosti i prosperiteta za sve naše građane.

Naveo je i da Srbija ostvaruje političku stabilnost i želi da na toj osnovi gradi svoju ekonomiju, privlači strane investicije, nadoknadi vreme koje je izgubljeno i doprinese stabilnosti regiona.

“Napredak svakog od nas u regionu treba da bude podsticaj ostalima, a ne ograničavajući faktor”, kazao je Dačić.

Ukazao je da zajedno sa svojim partnerima u regionu, Srbija snažno jača infrastrukturnu mrežu čitavog Zapadnog Balkana, u najvećoj meri doprinosi saobraćajnom, energetskom, ekonomskom povezivanju, unapređenju saradnje mladih, a sve u cilju jačanja unutrašnjih kapaciteta, pa time i približavanja ovog dela Evrope tekovinama Evropske unije.

“U svojim nastojanjima Beograd dobija kontinuiranu podršku u međunarodnoj zajednici, koju će, nadam se, pratiti i snažnija podrška u evropskim integracijama”, naveo je.

Dačić je istakao da globalni bezbednosni izazovi ne mogu da zaobiđu naš region, tako da na njih moramo pronalaziti zajednički odgovor u međusobnoj saradnji, svesni da su ti izazovi nedeljivi i niko sam sa njima ne može da se izbori.

Srbija će, kazao je, nastaviti da podržava evropske aspiracije svojih suseda i da sprovodi politiku vojne neutralnosti štiteći i promovišući svoje nacionalne interese. “Takva politika omogućava joj da razvija saradnju i gradi odnose poverenja sa svim ključnim međunarodnim faktorima”, naveo je Dačić i dodao da je Srbija dokazala i dokazuje da je kredibilan i pouzdan partner.

Poručio je i da je naša zemlja čvrsto opredeljena da u saradnji sa partnerima u svetu da doprinos u suzbijanju pretnji na regionalnom, evropskom i globalnom nivou.

Povezani članci

[BSF] Marsijak: Ambiciozniji Berlinski proces, a ne samo proširenje

EWB

Sastanak ministara spoljnih poslova u Beču: Kosovo i dalje u fokusu

EWB

Vučić i Mekalister o putu ka EU

EWB