fbpx
European Western Balkans
Pregovori Region

Dačić: Prevelika očekivanja od Srbije, EU jasno da kaže šta želi

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić tokom plenarne sednice procesa "Brdo - Brioni"; Foto: Tanjug/Tanja Vilić

KRANJ – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je potrebno preispitati princip prema kojem se napredak u Poglavlju 35 postavlja Srbiji kao uslov za otvaranje novih poglavlja u procesu pristupanja EU.

Govoreći na na sastanku šefova diplomatije u okviru samita “Brdo – Brioni”, Dačić je primetio da je pregovarački proces Srbija u odnosu na druge kandidate dodatno opterećen posrednim uvođenjem treće strane u pregovore, a što se ispoljava tako da se naš napredak u pregovorima o pristupanju EU uslovljava napretkom u dijalogu Beograda sa Prištinom.

“Uz uvažavanje principijelnosti stava EU, a u svetlu dešavanja kojima smo svedoci poslednjih meseci, smatramo da je potrebno preispitati pristup da se napredak u Poglavlju 35 postavlja kao preduslov za otvaranje novih poglavlja – za tango je potrebno dvoje i Srbija, koja zdušno sprovodi reforme, ne sme biti talac nečije opstrukcije u jednom veoma osetljivom političkom procesu”, poručio je Dačić.

Stoga, dodao je, visoko bismo cenili balansiraniji odnos EU prema tom pitanju, koji bi, kako je rekao, doveo i do povećanja poverenja u EU u Srbiji.

On je zahvalio domaćinima – ministrima spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske Karlu Erjavecu i Davoru Ivi Stieru na organizaciji skupa i temi “Podstrek za efikasniji proces proširenja EU”.

“Time ste pokazali da vam je nedvosmisleno stalo do evropskog napretka regiona, kao i da ”Brdo-Brioni” jeste forum na kome ćemo iskreno razgovarati o temama od ključnog interesa za zapadni Balkan – a to su već godinama – proces evropske integracije i jačanje suštinske regionalne saradnje”, rekao je Dačić koji je u vršilac dužnosti premijera Srbije.

Članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta i mi činimo sve kako bi reforme koje, u skladu sa EU agendom, sprovodimo dale što bolje rezultate, poručio je Dačić, ali i naveo da činjenica da smo, uprkos svim naporima koje već godinama ulažemo, do sada otvorili samo osam, a privremeno zatvorili dva poglavlja, nije ohrabrujuća.

Kako je rekao ako se taj tempo zadrži, trebaće nam decenija samo za otvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

“I, koliko još da ih zatvorimo. Ili da sve države članice EU i Evropski parlament ratifikuju Ugovor o pristupanju. Naši građani sve više gube veru da će pristupni proces biti okončan, što je loše i za nas i za EU, koja gubi svoj kredibilitet” upozorio je.

Kako je rekao, ako se postavlja pitanje da li postoji potreba za novim obavezama i dodatnim angažovanjem, njegov odgovor da “ali na strani EU, koja mora jasno da kaže želi li nas“.

On je dodao da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se ojačali demokratski procesi koji vode trajnoj stabilnosti i bezbednosti u regionu.

“Time se garantuje i stabilnost i bezbednost Evrope i EU to dobro zna. Reći ću vrlo otvoreno, mi u Srbiji smo svesni realnosti, znamo da proces pristupanja EU nije samo tehnički, već pre svega politički, ali bez jasne, predvidive i vremenski omeđene evropske perspektive, kakvu su imale sadašnje članice EU, teško je očekivati da će region ostati stabilan i na evropskom kursu” dodao je.

On je dodao i da je Srbija spremna i opredeljena da sa EU sarađuje u oblastima koje su bitne za bezbednost same EU, ali i nas, migracije ili borba protiv terorizma.

“Vi znate da smo, dajući pun doprinos upravljanju migratornim kretanjima zapadnobalkanskom rutom, aktivno sarađivali na iznalaženju rešenja za jedan od tih izazova i pokazali se kao kredibilan i odgovoran partner iako smo već skoro dve godine pod pritiskom – preko Srbije prešlo je više od 1,4 miliona migranata, a već mesecima njih oko 8000 boravi kod nas jer ne može dalje” dodao je.

“Za nas je takav odnos neupitan, jer mi svoju budućnost vidimo u EU. Verujući da je tako vidi i EU, očekujemo da se naš napredak meri prema ostvarenim rezultatima, a naš doprinos rešavanju zajedničkih problema adekvatno vrednuje” poručio je.

“Pristupni proces je izuzetno složen i dugotrajan, ali su dobrobiti za obe strane velike i ja stvarno ne vidim zbog čega bi EU oklevala da nas politički i finansijski pomogne da taj put ubrzamo” rekao je Dačić.

On je ocenio da je ekonomski razvoj svakog pojedinačno, ali i regiona u celini, preduslov za stabilnost regiona, ali i za proces pristupanja EU.

“Smatram da bi jačanje ekonomske saradnje, na čemu već radimo, težeći tome da uspostavimo regionalni ekonomski prostor, a posebno povećanje evropskih investicija u region, bio “dobitni potez”, kako za nas sa Zapadnog Balkana tako i investitore iz EU” rekao je Dačić.

Kako je rekao izuzetno važnu ulogu ima i “Berlinski proces”“, posebno „Agenda povezivanja“ i jačanje saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kako bi se pospešila integracija i uklonile postojeće barijere.

Povezani članci

Savet EU o novootvorenim poglavljima

EWB

Otvoreno Poglavlje 4: Koji zadaci sada čekaju Srbiju?

Nikola Cuckić

Hodžaj: Iskoroistiti pozitivan trenutak za Zapadni Balkan

EWB