fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Pristup SAD se promenio, pojedine države EU igraju dvostruku igru

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da pojedine zemlje EU igraju dvostruku igru i ne žele da se postigne dogovor o Kosovu u kojem one nisu vodeći faktor.

Dačić je istovremeno pozdravio pojačanu angažovanost SAD u rešavanju kosovskog pitanja.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od posete američkog podsekretara za političke poslove Dejvida Hejla Beogradu i da li Vašington preuzima primat u pregovorima, Dačić je rekao da angažovanost SAD ne može zameniti pregovarački proces, ali da može da pomogne njegovom odblokiranju, ako se ukinu takse Prištine.

“Mnogo delegacija je iz SAD već dolazilo, svi krenu u Prištinu pa svrate i kod nas. Što se nas tiče, ne moraju da dolaze u Beograd, neka reše sa Prištinom da se ukinu takse i mi idemo dalje”, poručio je Dačić u Palati Srbija nakon sednice Međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije.

Kako je istakao prustip SAD prema Srbiji se promenio i ne gleda više na Srbiju kao na “lošeg momka”, kao i da SAD ne mogu da shvate kako je moguće da Priština neće da ih posluša i ukine takse.

“I meni je to neverovatno, i pomalo sumnjivo, ali ne mislim da SAD igraju dvostruku igru. Ali, to čine neke evropske zemlje jer ne žele da se dogovor postigne brzo i na principima na kojima se do sada razgovaralo i u kojem oni nisu vodeći”, rekao je ministar Dačić.

Kako ministar navodi to što niko ne može da natera Prištinu da promeni odluku o taksama trebalo bi da navede one koje su ih podržavali da se zapitaju šta su stvorili.

Dačić je primetio da međunarodni zvaničnici u želji da “povuku uši” svima priznaju da je Priština kriva, ali zameraju Beogradu što nije dozvolio prijem Kosova u Interpol i što lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, tvrdeći da Srbija tako ometa dijalog.

“Svi koji dođu sa takvom temom, čuće odgovor: sve dok se ne vrati stanje u broju zemalja koje su priznavale Kosovo kao nezavisno pre Brisela Srbija neće stati”, poručio je Dačić.

“Nismo se u Briselu dogovarali da Kosovo bude član međunarodnih organizcija, ali ako to bude deo razgovora, to je onda druga stvar”, podvukao je Dačić.

Povezani članci

Lunaček: Prioritet nove faze dijaloga primena dogovorenog

EWB

Fajon: Srbija ima još mnogo posla na putu ka članstvu u EU

EWB

Lajčak: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine i situacija u BiH prioriteti EU

EWB