fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Regionalizacija nije zamena za EU, već brži put do nje

Ivica Dačić; Foto: Tanjug / Slobodan Miljević

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da kroz Berlinski proces, zajedničke projekte, Srbija i zemlje u okruženju mogu brže do Evropske unije.

On je, gostujući na RTS rekao da je Srbija jedna od zemalja koja se ne plaši regionalizacije i da pokušava da artikuliše svoje interese u regionu.

“Regionalizacija nije zamena za EU, već treba samo da pomogne da brže uđemo u EU. Zbog toga smo posebno zahvalni Nemačkoj”, rekao je ministar.

On je dodao da je pravo vreme za pitanje “kada će Srbija u EU”, koje je predsednik Aleksandar Vučić postavio briselskim zvaničnicima, jer se sada pravi budžet za period od 2020. do 2027. godine.

“Donosi se budžet za sedam godina i ako u njemu nemate planirana sredstva koja bi bila namenjena za ulazak nekih novih zemalja u EU, mislimo da će se onda ta tema odugovlačiti”, pojasnio je on.

Kako kaže, Srbija ima jednu specifičnost koja otežava položaj naše zemlje a to je da su pregovori o ulasku u EU uslovljeni dinamikom i razvojem dijaloga sa Prištinom, pitanjem Kosova – što, kako ocenjuje, nije pošten pristup.

Važno je, podseća, i što jedan broj zemalja koje su u EU, poput Grčke, Bugarske, pomaže Srbiji da što brže uđu u EU.

“Mi sebe ne oslobađamo odgovornosti da otvorimo i zatvorimo poglavlja, a to znači da harmonizujemo naše zakonodavstvo, društveni sistem sa evropskim vrednostima. Ovde govorimo o političkoj odluci koja nakon toga treba da usledi, o tome kada će biti prijem novih članica u EU”, naglasio je Dačić.

On je podsetio da je Junker rekao da se do 2020. godine ne planira prijem novih članica, da se taj datum približio, a da su u pregovaračkom procesu najdalje otišle Crna Gora i Srbija.

Povezani članci

Kovač: Srbiju čeka period ozbiljne nestabilnosti

EWB

Misija ODIHR: Uočeno kršenje podele između države i stranaka, medijska neravnoteža

EWB

Sastanak Joksimović-Šib: Spremno pet pregovaračkih pozicija, intenzivan rad na drugim

EWB