fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Regionalizacija nije zamena za EU, već brži put do nje

Ivica Dačić; Foto: Tanjug / Slobodan Miljević

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da kroz Berlinski proces, zajedničke projekte, Srbija i zemlje u okruženju mogu brže do Evropske unije.

On je, gostujući na RTS rekao da je Srbija jedna od zemalja koja se ne plaši regionalizacije i da pokušava da artikuliše svoje interese u regionu.

“Regionalizacija nije zamena za EU, već treba samo da pomogne da brže uđemo u EU. Zbog toga smo posebno zahvalni Nemačkoj”, rekao je ministar.

On je dodao da je pravo vreme za pitanje “kada će Srbija u EU”, koje je predsednik Aleksandar Vučić postavio briselskim zvaničnicima, jer se sada pravi budžet za period od 2020. do 2027. godine.

“Donosi se budžet za sedam godina i ako u njemu nemate planirana sredstva koja bi bila namenjena za ulazak nekih novih zemalja u EU, mislimo da će se onda ta tema odugovlačiti”, pojasnio je on.

Kako kaže, Srbija ima jednu specifičnost koja otežava položaj naše zemlje a to je da su pregovori o ulasku u EU uslovljeni dinamikom i razvojem dijaloga sa Prištinom, pitanjem Kosova – što, kako ocenjuje, nije pošten pristup.

Važno je, podseća, i što jedan broj zemalja koje su u EU, poput Grčke, Bugarske, pomaže Srbiji da što brže uđu u EU.

“Mi sebe ne oslobađamo odgovornosti da otvorimo i zatvorimo poglavlja, a to znači da harmonizujemo naše zakonodavstvo, društveni sistem sa evropskim vrednostima. Ovde govorimo o političkoj odluci koja nakon toga treba da usledi, o tome kada će biti prijem novih članica u EU”, naglasio je Dačić.

On je podsetio da je Junker rekao da se do 2020. godine ne planira prijem novih članica, da se taj datum približio, a da su u pregovaračkom procesu najdalje otišle Crna Gora i Srbija.

Povezani članci

Merkel i Makron: Neće biti formalnih rešenja, Zapadni Balkan prioritet

EWB

Da li je zabrinutost za životnu sredinu geopolitička ocena poslanika Evropskog parlamenta?

EWB

Evropska komisija pozvala Srbiju da omogući uslove za posmatrače izbora

EWB