fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Srbija čvrsto za dijalog, Tanin: Dijalog nastaviti što pre

Ivica Dačić; Foto: Evropski parlament

NJUJORK – Srbija je čvrsto opredeljena za dijalog Beograda i Prištine i veruje da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan, sa pogledom u budućnost, što potvrđuje i inicijativa predsednika Aleksandra Vučića za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, poručio je danas u Njujorku šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je upozorio na ogromnu političku nestabilnost na Kosovu i na činjenicu da nema napretka kada je reč o uspostavljanju ZSO.

Obraćajući se članicama Saveta bezbednosti UN, Dačić je istakao da je ključno da dijalog bude zasnovan na obostrano prihvatljivim rešenjima za sva otvorena pitanja, bez prejudiciranja budućeg statusa Kosova i uz puno poštovanje rezolucije SB UN 1244.

Prema njegovim rečima, pozitivni rezultati ostvareni u dijalogu pokazuju da on nema alternativu, ali i da je neophodno snažnije liderstvo posredničke strane u obezbeđivanju primene do sada postignutih dogovora.

“Iskazana posvećenost otpočinjanju nove faze dijaloga na najvišem nivou i davanje novog podsticaja dijalogu zahtevaće iskrenu opredeljenost obeju strana za postizanje kompromisa, koja je do sada izostajala na strani Prištine, kao i promenu svesti tako da se svaki dogovor ne doživljava kao nečiji poraz”, kaže Dačić.

Izvesnu nadu da je moguć skori nastavak dijaloga uliva izjava nakon neformalnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Federike Mogerini 3. jula o „posvećenosti otpočinjanju nove faze dijaloga” i važnosti implementacije do sada postignutih dogovora.

Komentarišući nameru Prištine za članstvo u Unesko i Interpolu, Dačić kaže da su to jednostrani potezi kojim se krši Povelja UN i važeća rezolucija i imaju negativan uticaj na dalji tok dijaloga koji se nalazi u osetljivoj fazi.

Imajući u vidu brojna uništena i oskrnavljena pravoslavna groblja, o čemu je iscrpno pisala Misija OEBS na Kosovu najave iz Prištine u vezi sa mogućim obnavljanjem zahteva „Kosova” za članstvo u Unesku su, u najmanju ruku, neshvatljive, ocenio je Dačić.

“Ukazujem ponovo da takvi jednostrani potezi predstavljaju kršenje Povelje UN i važeće rezolucije SB UN 1244 (1999), kao i da nastojanja Prištine u pravcu ostvarivanja članstva u različitim međunarodnim organizacijama imaju negativan uticaj na dalji tok dijaloga koji se nalazi u osetljivoj fazi. Poslednji takav primer predstavlja zahtev ”Kosova” za članstvo u Interpolu”, kaže on.

Taj zahtev se, navodi Dačić, ne može podvesti pod navodna nastojanja da se unaprede kapaciteti Kosova za borbu protiv kriminala i terorizma i stvore institucionalne pretpostavke da se i ovaj prostor uključi u razmenu informacija iz domena nadležnosti Interpola, jer je to već obezbeđeno kroz delovanje Kancelarije za vezu UNMIK.

“Pomenuti zahtev je samo još jedan u nizu pokušaja Prištine da kroz zloupotrebu i politizaciju rada međunarodnih organizacija afirmiše svoju jednostrano proglašenu nezavisnost”, ističe šef diplomatije.

Napominjući da je period pokriven Izveštajem generalnog sekretara u velikoj meri bio je obeležen izbornim aktivnostima, Dačić ukazuje da su u tom periodu uočljivi bili pritisci i praksa zastrašivanja srpske zajednice, praćeni ugrožavanjem bezbednosti njenih pripadnika, a sve sa ciljem da se razbije jedinstvo srpskog glasačkog korpusa.

“Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da uspeh koji je Srpska lista ostvarila na izborima predstavlja potvrdu političkog jedinstva Srba na Kosovu i garant kontinuiteta konstruktivne politike kada se radi o odbrani njihovih interesa”, kaže on.

“Aktuelni zastoj u formiranju prištinskih institucija, međutim, predstavlja razlog za zabrinutost, naročito kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine”, ističe Dačić, navodeći da u Srbima nije problem ali da će Beograd imati konstruktivnu ulogu.

On naglašava da posebno brine javno obraćanje Ramuša Haradinaja, jednog od kandidata za premijera ”Kosova”, po povratku na Kosovo iz Francuske, u kome, obraćajući se „neprijatelju Srbiji”, preti „da će im biti urađeno gore nego što je bilo pre”.

“Ponovo apelujem na međunarodnu zajednicu i pravosudne institucije na Kosovu da ne smeju ostati nemi pred ovakvim govorom mržnje i pretnjama novim etničkim čišćenjem preostalih Srba”, upozorava Dačić.

On podseća na zapaljive izjave albanskih političkih lidera o stvaranju tzv. “velike Albanije”, koje dodatno ugrožavaju proces pomirenja i normalizacije odnosa.

“Srbija pozdravlja svaki podsticaj međunarodne zajednice za obnavljanje dijaloga, ali se time, suštinski, time relativizuje odgovornost prištinske strane koja je bila ta koja je jednostrano prekinula dijalog”, primećuje šef srpske diplomatije.

I dalje nema napretka u implementaciji postignutih dogovora o Zajednici srpskih opština i pravosuđu, iako dogovor o uspostavljanju ZSO predstavlja centralni deo Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa i ključno pitanje za opstanak srpskog naroda na Kosovu, naveo je on.

Stav prištinskih institucija jasno pokazuje da je neophodan snažan pritisak SB UN, EU i međunarodne zajednice na Prištinu kako bi izvršila preuzete obaveze i kako bi se najvažniji element normalizacije odnosa – formiranje ZSO, konačno realizovao, poručuje Dačić.

“Sprečavanje formiranja ”vojske Kosova” jasno je pokazalo da Priština i te kako može da prihvati sugestije međunarodne zajednice”, naveo je on.

Dačić je ponovio da istinskog pomirenja ne može biti bez procesuiranja svih zločina, bez izuzetka, kao i bez spremnosti za suočavanje sa odgovornošću za ratne zločine u sopstvenim redovima.

“Činjenica da još nema nijednog pravosnažno osuđenog za oko 1.000 ubijenih Srba, u periodu posle završetka sukoba do danas, jasno svedoči da pravosuđe na Kosovu nije u stanju da obavi taj posao”, kaže Dačić i navodi, kako kaže, porazan podataka za prvu polovinu 2017. godine prema kojima je zabeleženo ukupno 218 dobrovoljnih individualnih povrataka predstavnika manjinskih zajednica.

Imajući u vidu da je Specijalni sud za ratne zločine sada potpuno operativan i da ne postoje pravne prepreke za podizanje optužnica, očekujem da će protiv svih osumnjičenih za ratne zločine počinjene nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu biti pokrenuti kredibilni sudski procesi i da će svedoci dobiti adekvatnu sudsku zaštitu, istakao je Dačić.

Tanin: Dijalog nastaviti što pre, Kosovo da krene odgovorno

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin pozdravio je danas inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i istakao da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se nastavi što pre, pozvavši Prištinu na ozbiljnost i odgovornost.

Nakon tri meseca predizborne kampanje i postizborne neizvesnosti, Tanin je naglasio važnost da Kosovo krene napred ozbiljno i odgovorno, i da međunarodna zajednica radi zajedno u daljem pružanju suštinske podrške, saopštio je UNMIK.

Tanin je, predstavljajući putem video-linka ambasadorima država članica SB UN najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu, ocenio da Vučićeva inicijativa predstavlja “važan razvoj situacije u regionu”.

“Kao sto nas istorija uči, postizanje fer, teških i često bolnih kompromisa iziskuje snažno liderstvo sa svih strana”, istakao je on, napomenuvši da su mir i stabilnost u regionu povezani sa mirom i stabilnošću na Kosovu i normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

Tanin je primetio da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine usporen političkim procesima i jedne i druge strane, ali i delimičnom primenom dosad postignutih sporazuma.

“Trebalo bi očekivati da se političke prilike u Prištine razjasne i da se dijalog nastavi što je pre moguće”, naglasio je šef UNMIK-a.

Ukazavši da političko pomirenje ne može da savlada sve podele, Tanin je istakao da je potrebno i društveno pomirenje, kao i da treba ojačati saradnju između zajednica u svim oblastima čemu, naglašava, UNMIK pruža svoj doprinos.

“Radimo na izgradnji poverenja. Fokusirani smo na nove aktivnosti u cilju saradnje uz angažovanje lokalnih aktera”, rekao je on, istakavši da je ojačana saradnja na polju rešavanja pitanja sudbine nestalih.

Tanin je konstatovao da je prethodnim kvartalom dominiralo održavanje prevremenih izbora na Kosovu, a potom i pregovorima o formiranju nove vlade.

On je naveo da su vanredni parlamentarni izbori na Kosovu bili pravedni i pošteni, primetivši da je izlaznost Srba bila najveća do sada, ali je i ocenio da tranzicija donosi velike izazove.

Tanin je rekao da je funkcionalni institucionalni vakuum učinio izazovom napredak u prioritetima upravljanja, dodajući da su “značajne ekonomske i socijalne mogućnosti propuštene u tom periodu”.

Govoreći o vladavini prava i pravosuđu na Kosovu, Tanin je zaključio da je napravljen korak u smislu operativnosti Specijalnog suda za ratne zločine.

Povezani članci

Kmezić: Zapadni Balkan da se iskreno posveti reformama

EWB

EU fondovi neodvojivi deo ravnomernog regionalnog razvoja

EWB

Vlada Nemačke: Svaka saradnja je korisna, podržavamo Zajedničko regionalno tržište

EWB