fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Srbija nezaustavljivo ide ka EU

Ivica Dačić; Foto: Evropska unija

BEČ – Srbija nezaustavljivo ide ka Evropskoj uniji, izjavio je danas vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Evropskom forumu u Vahauu, u Austriji.

Ovogodišnja tema foruma bila je “Evropa – bliže svojim građanima”, i Forum je dobra prilika za razmenu mišljenja o najvažnijim pitanjima s kojima se suočava evropski kontinent kao celina.

Na početku svog izlaganja ministar Dačić istakao je da se Evropa danas suočava sa brojnim izazovima, kao i da je terorizam trenutno najveći izazov koji preti da ugrozi ne samo postojeće evropske civilizacijske vrednosti, već da terorizam direktno ugrožava mir, stabilnost i živote Evropljana.

Ministar Dačić je još jednom iskoristio priliku i naglasio je da je Evropa izložena i migrantskom prilivu. Ministar je naglasio da je pitanje migracija komplikovano, da ga nije lako rešiti, već da je potreban koordinisan nastup svih evropskih zemalja.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na ovom skupu da je politika koju Srbija vodi, politika regionalnog mira i stabilnosti.

Ministar je govorio o evrointegracijama Srbije i reformama koje treba da dovedu da Srbija što pre postane članica EU.

“Ulazak Republike Srbije u Evropsku uniju je vrhunski prioritet moje zemlje. Mi smo otvorili jedan broj pregovaračkih poglavlja, a veliki broj novih poglavlja su spremna za otpočinjanje pregovora o njima. Republika Srbija nezaustavno ide ka ulasku u Evropsku uniju. To će činiti i ubuduće, bez obzira na naš stav da je čitav proces neopravdano usporen i da se, takođe, neopravdano povremeno povezuje sa nekim regionalnim pitanjima”, rekao je Dačić.

“Ideja evropskih integracija je jedna dobra ideja koja može da utiče na očuvanje stabilnosti na Balkanu”, istakao je Dačić na skupu kojem su prisustvovali i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Poručujući da je proces evropskih integracija ireverzibilan, on je dodao da, iako sada Evropska unija nije više tolika popularna među svojim članicama, ona je i dalje popularna na Zapadnom Balkanu.

Dačić je istakao je da će nova vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti dosadašnju politiku koja je usmerena ka tome da Srbija što pre postane članica EU.

“Mislimo da to treba da bude i ceo region, pri tome smo saglasni sa tim da svi ne treba da budu vrednovani na isti način, nego da svako treba da bude vrednovan onoliko koliko zaslužuje i koliko je napredovao u reformama i evropskim integracijama”, kaže Dačić.

Povezani članci

EU: Ohrabrujemo vlasti u Srbiji da pronađu rešenje za održavanje Europrajda

EWB

Popović: Ekološki standardi u Srbiji se ne poštuju, strah građana opravdan

EWB SCREENING

Dačić: Ustavne promene potreba; Društvo sudija: Ustav ne menjati sada

EWB