Region

U Sarajevu sutra sastanak ministara Zapadnog Balkana

Sarajevo; Foto: Wikimedia Commons / Julian Nitzsche

BEOGRAD – Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova “Zapadno-balkanske šestorke – ZB6” biće održan 16. marta u Sarajevu, na kojem će učestvovati potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Domaćin sastanka biće ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Glavne teme skupa će, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, biti dokument Evropske komisije posvećen Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan i pojačanom angažovanju EK u tom kontekstu, kao i pripreme za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu u okviru „Berlinskog procesa“, koji će biti održan u Londonu 9. i 10. jula 2018. godine.

Pored ministara spoljnih poslova „ZB6“, na skupu će učestvovati i zamenica predsednika Vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva, generalni direktor EK za susedsku politiku i politiku proširenja Kristijan Danielson, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović, koordinator za organizaciju Samita o ZB u Londonu ambasador Endru Pejdž i izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Ðerđ Mura.

Nakon glavne plenarne sesije i radnog ručka, istoga dana, biće održana druga Konferencija ministara spoljnih poslova Fonda za Zapadni Balkan (FZB).

Na marginama ministarskog sastanka biće održan 167. Bergedorfov okrugli sto, pod nazivom „Dug put u Evropu: Zapadni Balkan između domaćih izazova i geopolitike“, na kome će ministri „ZB6“ razmeniti mišljenja o daljim pravcima jačanja regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Povezani članci

Evropski parlament: Zapadni Balkan – Trendovi slobode medija u 2017.

EWB

Zapadni Balkan očekuje veliki napredak u narednih 10 godina

EWB

Mekšejn: Da li će Brisel ponovo okrenuti leđa Balkanu?

EWB