fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Trajno rešenje za Kosovo je “vin-vin” kombinacija

Ivica Dačić; ISAC fund / Peđa Milosavljević

BEOGRAD – Trajno rešenje kosovskog pitanja je “vin-vin” kombinacija za Beograd, za Prištinu i za Evropsku uniju, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Govoreći na konferenciji “Nove perspektive za Zapadni Balkan” u organizacii Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, a na temu pravno obavezujućeg sporazuma, Dačih je upitao postoji li neki sporazum koji nije pravno-obavezujći.

Kosovo je vekovni problem, rekao je Dačić i pručio da ono ne može da bude rešeno jednim sporazumom.

Dačić je objasnio da kada pitate evropskog komesara Johanesa Hana šta treba da bude u tom sporazumu, on kaže da ne zna.

Odgovor Hana je, kaže, da sporazum treba da sadrži ono što se “dve strane dogovore”.

“Mi hoćemo da se dogovoramo, ali nećemo da se dogovaramo po prinipu da je sve rešeno. Hoćemo da budemo aktivni. Naša ruka je pružena”, ponovio je Dačić.

Napomenuo je da su u Bundestagu analizirali njegovu izjavu da je pitanje hoće li EU postojati 2025. godine, ističući da on nije rekao ništa pežorativno, te da Srbija ne želi da se EU raspadne.

Kako je rekao, za 20 ili 50 godina EU ili UN možda neće postojati, ali će postojati Srbija i zato, dodao je, mora da se vodi računa kakve se odluke donose.

“Cilj Srbije jeste da postane članica EU i da reši sve probleme pre nego uđe, mada neke druge članice to nisu učinila pre ulaska”.

Osvrnuo se na spor Grčke i Makedonije o imenu te bivše jugoslovenske republike, rekavši da je EU upozorila Srbiju da ne korsiti naziv Republika Makedonija.

“Makedonija protestuje kad mi upotrebimo izraz BJRM, a mi ne priotestujemo kad oni pričaju o Republici Kosovo. Dajte malo da se spustimo na zemlju. Nije valjda dozvoljeno da samo protiv Srbije neko radi”, rekao je Dačić.

Povezani članci

Cvijić za POLITICO: Uvoz modela Orbanove lažne demokratije u evropske zemlje

EWB

Fabrici: Za EU ključni napredak dijaloga i reforme u vladavini prava

EWB

Jakšić: Evropski saveznici pokazali Vučiću „žuti karton“, autokratija više neće biti tolerisana

Bogdan Milivojević