fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Tražio sam od evroparlamentaraca platforme Jeremića i Đilasa

Sastanak putem video linka predsednika Narodne Skupštine i evroparlamentaraca; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije izjavio je da je današnji video sastanak o izbornim uslovima koji je imao sa posrednicima iz Evropskog parlamenta (EP) bio dobar, konstruktivan i korektan i da je dogovor da se do kraja meseca održi još jedan, do kada bi evroparlamentarci trebali da naprave agendu daljih koraka, prenosi FoNet.

On je najavio da će predstavnici EP i Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) narednih dana razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić i radnom grupom Vlade Srbije za saradnju sa OEBS, koja radi na priimeni preporuka ODIHR datih posle prošlogodišnjih izbora, kao i sa predstavnicima civilnog sektora.

Dačić je, podsećajući da se, u skladu sa pravilima međustranačkog dijaloga ne priča mnogo o detaljima i pojedinostima, rekao da su učesnici današnjeg sastanka informisali jedni druge o razgovorima koje su imali.

“Oni su me informisali o razgovorima sa poslaničkim grupama i strankama koje nisu u parlamentu, a ja njih o sastanku sa strankama koje ne žele posrednike”, precizirao je on.

Dačić je rekao da je predstavnicima EP poslao platforme stranaka koje neće posrednike u dijalogu, a da je od njih zatražio da mu pošalju platforme Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

“Potpuni je paradoks da nama nisu poslali platforme, a poslate su EP”, konstatovao je on.

Dačić je iskazao očekivanje da bi, ako zdravstvene mere to dozvole, posrednici EP mogli da dođu u Beograd, a da će oni “probati da do kraja maja naprave agendu”.

Na sastanku je, pored Dačića, bila ambasadorka Srbije u Briselu Ana Hrustanović, dok su evroparlamentarce predstavljali Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flenkenštajn i Eduard Kukan, kao i šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici.

Povezani članci

Kuburović: Izbor novog tužioca važan zbog Poglavlja 23

EWB

Veber, Bilčik i Mekalister u poseti Beogradu, sastaju se sa vlašću i opozicijom

EWB

Vučić: Potreban snažniji stimulans, vreme za Merkel i Makrona

EWB