fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: U međustranačkom dijalogu trebalo bi da učestvuju i vanparlamentarne stranke

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić; foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi u međustranačkom dijalogu trebalo da učestvuju kako parlamentarne, tako i vanparlamentarne stranke, prenosi FoNet.

“Prošli put su učestvovale samo stranke iz parlamenta. Sada je to nedovoljno da bi bio pokriven čitav taj politički spektar. Potrebno je da učestvuju stranke ili koje nisu ušle u parlament ili koje su bojkotovale izbore. Taj spisak još nije napravljen”, rekao je Dačić u emisiji “Pravi ugao” Radio-televizije Vojvodine.

Dačić je rekao da će on, kao domaćin dijaloga, pozivati stranke da učestvuju u međustranačkom dijalogu.

On je naveo da će pozive strankama početi da šalje odmah posle postizanja tehničkih dogovora o dijalogu, odnosno dogovora o formatu i temama.

“Opredeljenje je da u martu bude zajednički sastanak svih stranaka gde bi se usvojio plan”, rekao je Dačić.

On je izjavio da je predložio da prva, onlajn, sesija međustranačkog dijaloga bude 1. marta na kojoj bi učestvovao on, predstavnici Evropskog parlamenta i šef spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, i to bi bilo otvaranje dijaloga.

Dačić je najavio da će od sutra, sa predstavnicima Evropskog parlamenta, početi izrada sinopsisa i tehničkih detalja kako bi trebalo da izgleda međustranački dijalog, ko bi trebalo da učestvuje u njemu.

Predsednik Narodne skupštine Srbije je rekao da bi teme međustranačkog dijaloga trebalo da budu izborni uslovi, šta se predlaže u određenim fazama izbornog procesa, pitanje finansiranja stranaka, pitanje medija.

“Bitno je da se da neki inicijalni predlog tema, a kada dođe do sastanka svako može da pokrene i neke druge teme”, rekao je Dačić.

On je istakao da ni u prvom međustranačkom dijalogu nije bilo predviđeno da se razgovara o ministarstvu za izbore, prelaznoj vladi, o idejama o primopredaji vlasti, niti ima smisla da se uopšte o tome razgovara.

Dačić je naglasio da bi, pošto postoje primedbe na izborne uslove, trebalo da se postigne što širi konsenzus kako bi se stvorila atmosfera da svi učestvuju na izborima, dodavši i izborni sistem u Srbiji nema manjkavosti i da nijedna stranka nema primedbe na izborni sistem.

Na pitanje da li izborni proces ima manjkavosti, Dačić je rekao da se te manjkavosti definišu u nekoliko grupacija i da se “to uvek menja, ko se protiv nečega buni ili protestuje shodno svom mestu na političkoj sceni”.

Upitan da li vidi razloge zbog kojih jedan broj opozicionih partija i nevladinih organizacija koje se bave pitanjem slobodnih izbora kažu da nema uslova za fer i slobodne izbore, Dačić je odgovorio da u svakom sistemu mogu da se nađu manjkavosti.

 “Ovde je osnovni problem što ne postoji dovoljan broj glasova za te političke opcije, jer su te političke opcije pobedile Miloševića, a sigurno nisu postojali svi uslovi za demokratske izbore u tom vremenu”, rekao je Dačić.

On je ocenio da je licemerno kada predstavnici nekih od tih stranaka pitanju zašto se spajaju predsednički i parlamantarni izbori kada su to uradili 2012. godine, i podsetio da je Boris Tadić podneo ostavku da bi u isto vreme bili predsednički i parlamentarni izbori.

Dačić je zaključio da moraju da se saslušaju i stavovi stranaka koje ne žele da učestvuju u dijalogu zbog prisustva evropskih parlamentaraca, kao i da nije tražio izuzeće evropske poslanice Tanje Fajon iz dijaloga, već da se svi ponašaju u skladu sa svojom misijom, i da ne navijaju za neku opciju.

Povezani članci

Preporuke POSP-a: Poziv za progresivno usklađivanje sa spoljnom politikom EU, aktivnije komunicirati prednosti integracija

EWB

Misija ODIHR-a počela sa radom, neće biti sistematskog praćenja glasanja

EWB

Srbija pala za pet mesta na listi indeksa percepcije korupcije

EWB