fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić u Rimu na sastanku zapadnobalkanske šestorke

Ivica Dačić: Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na poziv italijanskog ministra inostranih poslova Anđelina Alfana, učestvovaće danas u Rimu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova „Zapadnobalkanske šestorke“.

Taj sastanak predstavlja jedan od pripremnih skupova na visokom nivou za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, koji će u okviru „Berlinskog procesa“ biti održan u Trstu, 12. jula, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prema planu domaćina predstojeći neformalni ministarski sastanak u Rimu prevashodno treba da omogući da ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana razmotre regionalni politički kontekst do održavanja Samita u Trstu, budućnost samog „Berlinskog procesa“, kao i presek do sada postignutog u ciljevima koji su usaglašeni na prethodnim samitima.

„Berlinski proces“ lansiran je skupom na najvišem nivou (predsednici vlada, ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Austrije, Francuske, kao i predstavnici Evropske komisije) koji je na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel održan u Berlinu, 28. avgusta 2014. godine.

Cilj skupa, na najvišem nivou, posvećenog Zapadnom Balkanu, bio je postizanje zajedničkog dogovora o jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i utvrđivanje četvorogodišnjeg okvira (2014-2018) za rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu, podseća se u saopštenju.

Od tada pa do danas, održana su još dva samita o Zapadnom Balkanu na premijerskom nivou u okviru „Berlinskog procesa“ (u Beču 2015. godine i u Parizu 2016. godine).

Sam „Berlinski proces“ dao je specifičan impuls jačanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana, pre svega kada je reč o usaglašavanju regionalnih projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

Najvidljiviji rezultat dosadašnje saradnje je osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, čiji rad će svakako doprineti istinskom pomirenju i jačanju saradnje mladih u regionu u svim segmentima.

Postoje posebna očekivanja od Samita o Zapadnom Balkanu u Trstu u pogledu postizanja konkretnih dogovora o jačanju ekonomske saradnje u regionu.

Povezani članci

Bobić: Za Srbiju je važno da ostane na evropskom putu

EWB

Primećeni rezultati Srbije, podrška EP neće izostati

EWB

Fajon i Bilčik: Tokom dijaloga se nije govorilo o snižavanju cenzusa

EWB